Three Days of the Condor (1975)

Regie: Sydney Pollack | 117 minuten | thriller | Acteurs: Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow, John Houseman, Addison Powell, Walter McGinn, Tina Chen, Michael Kane, Don McHenry, Michael B. Miller, Helen Stenborg, Jess Osuna, Dino Narizzano, Patrick Gorman, Hansford Rowe

‘Three Days of the Condor’ van Sydney Pollack, bekend van ‘Tootsie’ (1982) en recenter ‘The Interpreter’ (2005), is een uitstekende thriller. Prima acteurs, een goed verhaal met een setting in het New York van half jaren 70 en twee uur spanning.

De speelfilm zit goed in elkaar. Joey Condor Turner, gespeeld door Robert Redford, wordt geconfronteerd met grof geweld, hij raakt in paniek en vlucht. Er ontwikkelt zich een kat-en-muis-spel tussen anonieme, kille huurmoordenaars en CIA-researcher Turner.

Sterk is ook de sfeer van paranoia die regisseur Pollack in stand weet te houden. Hij zorgt er met gebruik van lange shots zonder geluid voor dat Condor zelfs een vrouw met kind voor de vijand aanziet. Turner moet na de moordaanslagen rennen voor zijn leven. Hij begint aan iedereen te twijfelen, inclusief zichzelf. Wie kan Condor nog vertrouwen? De enige die Turner vertrouwt is de mooie Kathy Hale (Faye Dunaway), die hem uiteindelijk steunt.

Robert Redford blinkt uit als de intelligente, enigszins naïeve Condor. Geloofwaardig zet hij de rol neer van Joey Turner, die uit de klauwen van machtige mannen probeert te blijven. Condor is zijn codenaam. De condor is een bedreigde diersoort, maar heeft ook goede ogen, is scherpzinnig en heeft lef. Redford belichaamt al deze kenmerken en gaat een ongewisse strijd aan met een onzichtbare vijand. Faye Dunaway als Kathy wordt ongewild meegesleurd in het spionageavontuur van Turner. Eerst stribbelt zij heftig tegen, maar ze valt al snel voor de charmes van Condor.

Bijzondere attentie voor een glansrol van Max von Sydow als de freelance moordenaar, Joubert. Uiterst capabel speelt de van oorsprong Zweedse acteur een gewetenloze, professionele huurling. Zonder een spier te verrekken schakelt hij mensen uit en slaapt er geen seconde minder van. Om wie of wat het gaat, interesseert hem niet. Tussen moordenaar Joubert en doelwit Turner ontstaat een vreemde relatie. De huurmoordenaar krijgt respect voor de wijze waarop zijn slachtoffer zijn lot probeert te ontlopen.

Eenzaamheid kenmerkt de hoofdrolspelers in ‘Three Days of the Condor’. De moordenaar Joubert is een eenling vanwege zijn beroep. Ook Kathy is eenzaam. Zij heeft wel een relatie, maar leeft anoniem in een appartement in Brooklyn, New York. Het kost haar niet veel moeite om haar eigen leven opzij te zetten voor de opgejaagde Turner. En Turner? Hij heeft al zijn collega’s verloren en voelt daarna het isolement waarin hij verkeert. Overal dreigt gevaar en hij wordt argwanend naar iedereen in zijn omgeving.

Enig minpunt aan ‘Three Days of the Condor’ is de summiere muzikale ondersteuning van de film. Er is weinig muziek waardoor de film leeg overkomt. Het levert echter ook een rauwe film op waarbij de stiltes de eenzaamheid van de karakters en het dreigende gevaar versterken.

‘Three Days of the Condor’ kwam uit in 1975, een jaar na de Watergate-affaire die de kop kostte aan toenmalig president Nixon. Een van Condors bazen komt geregeld in beeld per helikopter. Nixon verliet het Witte Huis in Washington per helikopter. De film is doordrenkt van wantrouwen tegen de overheid en machtsmisbruik in hogere kringen. Zo speelt het verhaal zich af in New York en worden de Twin Towers, die in 1975 drie jaar oud waren, door regisseur Pollack in beeld gebracht als machtscentrum, onaantastbaar voor gewone burgers.

De film ‘Three Days of the Condor’ is een voorbeeld in het thrillergenre. Er wordt puik geacteerd, het verhaal zit goed in elkaar en Sydney Pollack zorgt voor constante dreiging en spanning. De kijker wordt twee uur lang geboeid. CIA-onderzoeker Joey Condor Turner moet het opnemen tegen anonieme machthebbers. Zal Condor overwinnen? Het eindshot van de film laat de vraag onbeantwoord.

Robbert Bitter

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 15 april 1976