Three Wise Men – Kolme viisasta miestä (2008)

Regie: Mika Kaurismäki | 105 minuten | drama | Acteurs: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Irina Björklund, Tommi Eronen, Elena Spirina, Pirkko Hämäläinen, Riitta Havukainen, Aake Kalliala, Peter Franzén

Met kerstavond in zicht ziet het er voor drie mannen niet zo goed uit. Matti heeft ontzettende sores met zijn hoogzwangere Russische vrouw, terwijl de voorbereidingen voor het feestmaal ook niet echt willen vlotten. Erkki ziet het ook al niet meer zitten en overweegt drastische stappen. Het familiale leven van Rauno, tenslotte, lijkt op één grote ruïne. Zijn zoon haat hem en zijn ex-vrouw heeft op een akelige manier haar conclusies getrokken. Niet echt de gemoedelijke sfeer die je zou verwachten op dit christelijke feest. De drie, die oude vrienden zijn, besluiten van ellende samen te hokken en zich in zelfmedelijden te wentelen. Het decor hiervoor is een verlaten karaokebar waar ze zich overlaten aan gepalaver over vroegere tijden en hun eigen mislukte levens. Dit gaat gepaard met de nodige alcohol en op een manier zoals alleen Finnen dat kunnen: sloten vodka stromen rijkelijk.

Naarmate het later wordt en de drank de mannen stevig in z’n greep pakt blijkt dat ze nog een hoop geheimen angstvallig verborgen houden voor elkaar. Geheimen die met mondjesmaat aan de oppervlakte komen waardoor de werkelijke levens van de zielenpoten zich manifesteren. De manier waarop Mika Kaurismäki zijn protagonisten hun ziel laat blootleggen tijdens een karaokenummer is leuk gevonden maar door het onverwachte bezoek dat eveneens naar de microfoon grijpt en de ietwat vreemde inbreng van één of andere tenor op het einde krijg je de indruk dat je naar een halve musical aan het kijken bent. Dit vraagt de nodige inspanning en geduld van de kijker. Niettemin blijft dit een aanvaardbare acteursfilm. De hoofdrolspelers houden zich één voor één staande in de wat éénzijdige locatie.

Toch past het decor van de karaokebar perfect bij deze dronkemansavond. De interactie tussen de drie mag er zijn en zorgt voor verbale vonken. De bijtende vragen over elkaar leven en de achterdocht dreigen de reünie te doen ontaarden. ‘Three Wise Men’ is een realistische les dat het niet altijd loopt zoals we willen in onze levens. Maar dat we er soms toch daadwerkelijk iets aan kunnen doen.

Jochem Geelen