Thunder Road (2018)

Recensie Thunder Road CinemagazineRegie: Jim Cummings | 92 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jim Cummings, Kendal Farr, Nican Robinson, Jocelyn DeBoer, Chelsea Edmundson, Macon Blair, Ammie Masterson, Bill Wise, Jordan Ray Fox, Frank Mosley, Jacqueline Doke, Chris Doubek

Jim Cummings is nog geen grote naam in de filmwereld, maar de filmmaker heeft grootse plannen. Hij is in ieder geval iemand die van doorzetten weet en pleit voor een zelfstandige aanpak. Niet dromen, maar doen, is zo ongeveer zijn motto en vooralsnog lijkt deze benadering te werken. Op basis van zijn short ‘Thunder Road’, maakte hij op eigen houtje de speelfilm ‘Thunder Road’. Niet alleen schreef hij het scenario, hij regisseerde en monteerde ook én speelde de hoofdrol. Hij hield de distributie in eigen hand en dat betaalde zich uit: de film werd – mede door de verschijning ervan op Amazon Prime, een groot succes.

‘Thunder Road’ gaat over politieagent Jim Arnaud (gespeeld door Cummings zelf dus). We maken kennis met hem net voor aanvang van de herdenkingsplechtigheid voor zijn onlangs overleden moeder. Jim had een goede band met zijn moeder. Zijn broer en zus “hadden geen tijd” om op de begrafenis te komen, en wellicht dat Jim zich daarom zo uitslooft om zijn moeder de laatste groet zo gedenkwaardig mogelijk te brengen. Teveel vertellen zou het ervaren van deze bijzondere scène verpesten, maar een tip van de sluier dan: iemand vond het de moeite waard om het te filmen en op internet te gooien.

Jim kampt met mentale problemen, zoveel is wel duidelijk. Het is ook niet niks. Zijn ex-vrouw is verslaafd, maar wie uiteindelijk de voogdij van hun dochtertje krijgt, staat nog op losse schroeven. Het verdriet om het verlies van zijn moeder is groot en hij gunt zichzelf niet de tijd om te rouwen. Daarnaast is het opvoeden van zijn dochter (te jong voor make-up, te oud voor de zandbak) ook bepaald geen sinecure. En op zijn werk gaat ook niet alles van een leien dakje.


Al deze emotionele pieken en dalen zorgen ervoor dat Jim regelmatig balanceert op de rand van de afgrond van een burn-out. Hij kan het leven gewoonweg niet meer aan en dat resulteert in tragikomische scènes, waarbij je afwisselend moet lachen, wel kunt huilen en je plaatsvervangende schaamte voelt voor wat er op het scherm gebeurt. Cummings slaagt er wonderwel in deze elementen – die normaal gesproken makkelijk hadden kunnen botsen – in balans te houden. De emoties zijn zo echt als maar kan zijn. Uiteindelijk sluit je deze man in je hart, hoewel je hem ook in talloze situaties ziet waarbij je tegen hem wil zeggen “Doe het niet!” ‘Thunder Road’ heeft een uitgekiend scenario en een heerlijk maniakale hoofdrol. Charmant en ontroerend, deze film wil je zien.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 maart 2019
DVD-release: 7 augustus 2019