Tigerland (2000)

Regie: Joel Schumacher | 97 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Colin Farrell, Matthew Davis, Clifton Collins Jr., Tom Guiry, Cole Hauser, Russel Richardson, Thomas Gury, Shea Whigham

De ‘moordenaar’ van de Batman-films, regisseur Joel Schumacher, bewijst dat hij na het desastreuze ‘Batman & Robin’ (1997) nog steeds meetelt in Hollywood. De Duitse cineast komt het beste tot zijn recht in kleinschalige films. ‘Tigerland’ is geen actievolle oorlogsfilm, maar een drama in een leger-setting.

De prent speelt zich af in 1971 in Tigerland, een trainingskamp, waar jonge Amerikaanse soldaten worden voorbereid op hun vertrek naar Vietnam. Onder hen bevindt zich de ambitieuze Jim Paxton (Davis) die vastbesloten is zijn land te dienen. Zijn gevoel voor pattriosme verandert echter als hij de excentrieke Bozz (Farrell) ontmoet. Bozz is een rebelse jongen die constant in conflict ligt met zijn superieuren. Al snel sluiten Paxton en Bozz vriendschap. Beide mannen gaan anders denken over hun leven en de oorlog. De opstandige houding van Bozz wordt niet door iedereen gewaardeerd en al snel krijgt Bozz ruzie met de gewelddadige en agressieve streber Cantwell (Guiry).

‘Tigerland’ is een bijzondere film om meerdere redenen. De prent is de eerste en enige Amerikaanse productie die met de ‘Dogma-filosofie’ is gefilmd. Deze manier van filmen houdt in dat de regisseur op een zeer karige wijze zijn prent maakt. Dus zonder allerlei dure filmapparatuur, geavanceerde belichtingstechnieken en ingenieuze belichting cameraopstellingen. ‘Dogma’ betekent sober en minimalistisch. Deze trefwoorden vatten het uiterlijk van ‘Tigerland’ heel goed samen.

De film is met weinig middelen gemaakt. Deze stijlkeuze betekent dat de prent puur op de inhoud steunt. Zonder spektakel en prijzige special effects moeten de acteurs de aandacht trekken. De toen nog onbekende cast, Farrell was nog niet doorgebroken in Hollywood, leveren uitstekende prestaties. Farrell draagt in feite, in zijn eentje de film. De rol van Bozz is cruciaal voor ‘Tigerland’, de prent staat of valt met de juiste casting van dit personage. Met zijn jongensachtige bravoure weet Farrell op krachtige wijze gestalte te geven aan een rebelse jongen die zijn angstgevoelens verbergt achter een opstandige houding.

Matthew Davis acteert goed als Farrells tegenspeler. Davis’ spel is ingetogen en vult de meer uitbundige acteerstijl van Farrell perfect aan. Ook Clifton Collins Jr. is indrukwekkend als ambitieuze soldaat. Het is een verademing om deze Latino-acteur eens in een compleet andere rol te zien, dan de standaard gangster. Normaliter dicteert Hollywood clichématige rollen aan niet-blanke acteurs. Collins Jr. vertolkt een trotse jonge man die moeilijk kan aarden in de keiharde wereld van het trainingskamp. Een plaats waar de wil van mensen wordt gebroken om hen tot emotieloze vechtmachines op te leiden.

Tom Guiry is ook goed op dreef als woeste ‘redneck’, die alles op alles zet om Bozz terug te pakken. De waanzin en haat die in deze man schuilen, worden intens vertolkt door Guiry. De spanning wordt goed opgevoerd door de onvoorspelbaarheid van Guiry’s personage. Het acteerwerk van ‘Tigerland’ is van een hoog niveau en zorgt voor een beklemmende film. Het rauwe, ongekunstelde, documentaire-achtige uiterlijk van deze prent versterkt de sfeer. Schumacher bewijst met deze onderbelichte, aangrijpende film, dat hij nog steeds een relevant regisseur is waarmee rekening gehouden moet worden.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5