Tinker Bell: Het geheim van de vleugels – Secret of the Wings (2012)

Regie: Roberts Gannaway, Peggy Holmes | 75 minuten | animatie, actie, familie, fantasie | Nederlandse stemmencast: Angela Schijf, Lizemijn Libgott, Bert Cosemans, Hero Muller | Originele stemmencast: Mae Whitman, Anjelica Huston, Lucy Liu, Timothy Dalton, Lucy Hale, Megan Hilty, Matt Lanter, Raven-Symoné, Debby Ryan, Pamela Adlon, Angela Bartyrs, Jeff Bennett, Grey DeLisle, Jane Horrocks, Rob Paulsen, Bella Thorne

Vier seizoenen, vier films. Al voor de eerste animatiefilm in de in 2008 gelanceerde Disney Fairies reeks, ‘Tinker Bell’, uitkwam, was al duidelijk dat er rondom het centrale, iconische figuurtje van het elfje Tinker Bell, ooit bedacht door J.M. Barrie, in ieder geval vier films gemaakt zouden worden. In ‘Tinker Bell’ (2008) stond de lente centraal, in ‘Tinker Bell – De verloren schat’ (2009) de zomer, en in ‘Tinker Bell en de grote reddingsoperatie’ (2010) was het een en al regen en modderplassen… herfst dus. Doe vooral een lekkere warme jas over je mooiste prinsessenjurk of elfenvleugeltjes, want in ‘Tinker Bell: Het geheim van de vleugels’ (‘Secret of the Wings’), de eerste 3D film in de franchise, begeven we ons in een schitterend, maar verraderlijk koud winterlandschap.

Tink, Hamel, Bel en de andere knutselelfjes zijn hartstikke druk met het maken van mandjes waarin sneeuwvlokjes bewaard worden. Een groepje prachtige sneeuwuilen, dat rechtstreeks uit het winterwoud komt, haalt de gevlochten kunststukjes op. Zoals in de voorgaande avonturen kan Tinker Bell ook dit keer haar nieuwsgierigheid naar het onbekende niet bedwingen. Tinks vriendin Faun is verantwoordelijk voor het overbrengen van de dieren naar het voor warme elfjes verboden gebied. Tinker Bell biedt haar hulp aan, maar is teleurgesteld als ze hoort dat zij niet het winterwitte landschap mogen betreden, een wet die ingesteld is door Koning Vorst. Wanneer Faun haar aandacht even ergens anders heeft, glipt Tinker Bell tóch stiekem het winterlandschap binnen. Bibberend van de kou, maar overdonderd door de aanblik van de mooie natuur om haar heen, overvalt Tink ineens een speciaal gevoel. Dat gevoel wordt versterkt door de adembenemende schittering die haar vleugels ineens krijgen. Faun haalt het ongehoorzame elfje onmiddellijk terug, maar het is al te laat: Tinker Bells vleugels zijn bevroren. Gelukkig loopt het knutselelfje niet al te veel schade op, maar vanaf dat moment is ze vastberaden om achter het geheim van haar sprankelende vleugels te komen. Wat dat geheim is, wordt hier even in het midden gelaten, maar

‘Tinker Bell: Het geheim van de vleugels’ (in de VS uitgebracht onder de titel ‘Secret of the Wings’) is een verrukkelijk animatieavontuur, waar meisjes (maar ook jongens) én hun ouders volop van zullen genieten. Het verhaal wordt met vaart en humor gebracht en hoewel je halverwege de speelduur wel kunt voorspellen waar de makers naartoe willen, hebben zij toch wat verrassingen voor het publiek in petto. Thema’s als familie, vriendschap, doorzettingsvermogen en opoffering worden keurig in het scenario verweven en er is aandacht voor het veranderende klimaat, zonder dat dit als storend zal worden ervaren. Pluim voor de schrijvers van het script!

Maar ook de animatie-afdeling verdient een compliment. De animatie is wederom van hoog niveau, met veel aandacht voor details. Geen Oscarwaardig materiaal natuurlijk, maar er zullen weinig kinderen in de doelgroep te vinden zijn die klagen over de mindere kwaliteit van de film ten opzichte van ‘Brave’ of ‘Rapunzel’. De ‘Tinker Bell’ films mogen onder de betere producties van de Disney Toon Studios geschaard worden en ‘TinkerBell: Het geheim van de vleugels’ vormt daar geen uitzondering op. De kracht van het medium wordt ten volle benut, waarbij bepaalde emoties heel knap subtiel op het scherm worden gebracht, zonder dat daar woorden voor nodig zijn. De kleurenpracht van de natuur is adembenemend – zelfs in het witte winterlandschap (want sneeuw is natuurlijk nooit alleen maar wit) – en de figuurtjes zijn innemend. Let bijvoorbeeld op het schattige konijntje in het begin van de film! ‘Tinker Bell: Het geheim van de vleugels’ is een hartveroverende film.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 oktober 2012
VOD-release: 12 december 2012
DVD- en blu-ray-release: 12 december 2012