Tiramisu (2008)

Regie: Paula van der Oest | 90 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Rifka Lodeizen, Waldemar Torenstra, Anneke Blok, Dennis Overeem, Jacob Derwig, Gijs Scholten van Aschat, Bert Geurkink, Olga Zuiderhoek, Ricardo Husson, Martijn Nieuwerf, Sijtze van der Meer, Ria Marks, Matteo van der Grijn, Jara Lucieer, Thomas Cammaert

De films van Paula van der Oest hebben iets vanzelfsprekends dat heel prettig is. Daarnaast weet ze goede acteurs te strikken voor wie ze kennelijk genoeg geld of motivatie los weet te peuteren, wat een prestatie op zich is. Want neem nu zo’n film als ‘De Trip van Teetje’ (1998), met een uistekende Cees Geel en Thekla Reuten; een bescheiden film, met een warm hart en een schitterend script, voer voor Oscars, die helaas uitbleven. Gelukkig regende het Gouden Kalveren. Wat opvalt, is dat haar beste films door haarzelf zijn geschreven. Dat gold voor ‘De Trip van Teetje’, voor ‘Zus & Zo’ (2001) en nu ook voor ‘Tiramisu’ (=til me op, trek me eruit), misschien niet de beste van de drie, maar wel weer een mooie. Mooi zijn vooral de innerlijke conflicten en de nuancering waarmee ze die laat zien en soms juist even niet, waardoor er een mooie spanning opbouwt, zoals bijvoorbeeld in de relatie tussen Jacob en zijn vrouw.

Het verhaal is geloofwaardig op één puntje na: de acteurs zullen het leuk hebben gevonden dat hun wereld zo uitbundig wordt geportretteerd, toch is dat hier en daar wel wat over de top. Dat een actrice met blote borsten door de kleedkamer loopt omdat ze die graag op tv wil laten zien is iets te veel van het goede. Wel feestelijk allemaal hoor, maar toch. Wel weer een uitstekende cast, aangevoerd door Anneke Blok en Jacob Derwig. Derwig is zonder twijfel een van de beste jonge acteurs van Nederland en spreekt dat met deze rol niet tegen, hoewel het niet per se een uitschieter is. De meeste credits gaan naar Anneke Blok, die veel kanten laat zien en de emoties rijkelijk laat vloeien.

Goede bijrollen verder nog voor Gijs Scholten van Aschat (prachtige sleutelscène met Anneke op de boot), Olga Zuiderhoek en Rifka Lodeizen (dit keer zonder blote borsten), die duidelijk rijp is voor weer eens een hoofdrol van betekenis. Een speciale vermelding waard is de muziek, die ook in de bovengenoemde films (toen door Fons Merkies) al dik in orde was en die ook nu weer zeer bepalend is voor de algehele sfeer. Dit keer een jazzy en zwoele soundtrack op naam van pianist/componist Michiel Borstlap. Een van de zijn thema’s wordt gespeeld door gitarist Jesse van Ruller, die je met zijn instrument tot tranen weet te roeren. Zo langzamerhand mag Paula van der Oest zich scharen onder de toppers van Nederland. Kwaliteit is haar handelsmerk geworden, in beeld, in muziek, in het verhaal en in de cast. Alle ingrediënten zijn in deze ‘Tiramisu’ mooi in balans, waardoor ze elkaar versterken. Het levert een smaakvolle, boeiende film op, bescheiden als altijd, maar hij staat.

Arjen Dijkstra

Waardering: 4

Bioscooprelease: 6 maart 2008