Titanic II (2010)

Regie: Shane Van Dyke | 90 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Shane Van Dyke, Marie Westbrook, Bruce Davison, Brooke Burns, Michelle Glavan, Carey Van Dyke, D.C. Douglas, Dylan Vox, Wittly Jourdan, Myles Cranford, Josh Roman, Cameron Gordon, Michael Gaglio, Kendra Sue Waldman, Matt Lagan, Gerald Webb, Amin Joseph, Heather Nemeth, Sarah Belger, Paul Jacques, Wes Van Dyke, Ryn Harrison, Erica Duke, Shannon Murray, Lauren McClain, Randy Carter, John P. Napoleon, David Dustin Kenyon

Absolute rotzooi van low-budgetstudio Asylum, die de benaming film nauwelijks waardig is. ‘Titanic II’ is een waardeloos prutswerkje dat op geen enkele manier de moeite waard is. Laat er geen misverstand over bestaan: dit zijn negentig minuten van je leven die je nooit meer terugkrijgt. Kijkwijzer zou een nieuwe categorie waarschuwing moeten toevoegen voor dit soort films. ‘Titanic II’ is namelijk alleen geschikt voor de veteranen van het direct-to-video-voer, die zoveel rotzooi hebben gezien dat het ze niets meer kan schelen of voor degenen die alle – maar dan ook echt alle – andere films die ooit zijn gemaakt al gezien hebben.

Deze film is feitelijk een belediging voor slechte films. Oké, misschien dat de beroerde computereffecten de eerste keer een grinnik opleveren, maar ‘Titanic II’ is niet eens “leuk” slecht, zoals ‘Anaconda’ of één van de vele Mega-beest vs Gigantisch-ander beest films. Pulp dat weet dat het pulp is en ermee aan de haal gaat, kan leuk zijn. De makers doen echter alsof hun film een serieuze film is en dat is dodelijk. De enige lol die deze recensent nog aan deze film kan beleven, is om ‘Titanic II’ helemaal de grond in te schrijven – geen moeilijk klusje. Het risico is wel dat lezers denken: zo slecht kan het niet zijn, die moet ik zien. Of erger nog: zo’n slechte film, die moet ik zien! Doe het niet.

Goed, waar gaat de film over? ‘Titanic II’ is dus geen vervolg (duh) op het grootste kassucces uit de filmgeschiedenis. Hier is het de rijke playboy Hayden Walsh (Shane Van Dyke) die een exacte replica van het gedoemde schip heeft laten bouwen en deze precies honderd jaar na het vertrek van de ‘Titanic” wil laten uitvaren. Ditmaal vanuit New York, terwijl dat in 1912 juist de nooit bereikte eindbestemming was. Het echt bestaande schip Queen Mary II, dat permanent aangemeerd ligt in Californië (let op de palmbomen op de achtergrond – die in New York niet voorkomen), werd gebruikt voor een aantal shots voor het vertrek en later in scènes die zich binnen afspelen. Dat de Queen Mary er heel anders uitziet, de echte naam duidelijk zichtbaar is (inclusief een portret van de naamgeefster) en er zeker niet nieuw uitziet, zijn nog maar de minste van de vele fouten en slordigheden, die elke halfwakkere kijker zal opvallen. Het zijn vooral de ontzettend beroerde special effects die de meeste verbazing en irritatie wekken. Voor de vaarscènes wordt een computermodel van de echte Titanic gebruikt, maar dan in zo’n lage resolutie dat het er werkelijk niet uitziet. Uiteraard ontstaan er problemen. Dit keer is het een groot stuk afbrokkelend ijs van de Noordpool, dat zorgt voor een tsunami, die weer grote ijsbergen in het pad van ‘Titanic II’ duwen. Kustwacht kapitein Maine (Bruce Davison, in een carrièredieptepunt) is toeschouwer van het brekende ijs (ook ontzettend nep), maar weet hij net op tijd weg te komen in een low-graphics CGI helicopter. In een doorzichtig trucje van de makers is zijn dochter Amy (Marie Westbrook) aan boord, tevens de ex-vriendin van Hayden.

‘Titanic II’ is 100 procent het liefdeskindje van Shane Van Dyke, die de film schreef, regisseerde en ook nog de hoofdrol vervulde. Multitalent? Nou, nee. Ongetwijfeld bedacht hij ook de tenenkrullende slogan “Hundred years later, lightning strikes twice”. Niet al te verrassend staan er nog een paar mensen met dezelfde achternaam op de castlijst. Op Davison na zijn er geen acteurs met noemenswaardig talent te bespeuren. Iedereen doet maar wat, werpt elkaar betekenisvolle blikken toe of maakt een opmerking als “goh, dat dit nu weer moet gebeuren, zeg.” En dat op een manier alsof het Shakespeare is. Als de cast en crew al doorhadden, dat ze aan een bagger productie meewerkten, valt dat in elk geval nergens op te merken.  Om deze en nog ontelbare andere redenen, ís het een goed idee om ‘Titanic II’ te mijden als de pest. Het beste waar je de dvd voor kunt gebruiken, is als onderzetter voor een glas lauwe cola waar de prik vanaf is.

Hans Geurts