Titeuf de film – Titeuf, le film (2011)

Regie: Zep | 83 minuten | animatie, komedie | Originele stemmencast: Donald Reignoux, Mélanie Bernier, Emilie Blon-Metzinger, Zabou Breitman, Jean-Luc Couchard, Tony Eli, Danielle Hazan, Nathalie Homs, Sam Karmann

De stripfiguur Titeuf, een creatie van de Zwitserse tekenaar Philippe Chappuis (beter bekend onder het pseudoniem Zep), is in Frankrijk een ongemeen populair karakter. De blonde tiener, wiens hoofd wel wat wegheeft van een klein ei, kreeg al een eigen televisiereeks voordat hij in 2011 ook de overstap maakte naar het witte doek. ‘Titeuf, de film’, een gezamenlijke productie van Pathé, Moonscoop, France 3 Cinéma en Point Prod’ kreeg een budget van vijftien miljoen euro mee en groeide vooral in Franse bioscopen uit tot een succesvolle release.

Het belangrijkste thematische element in ‘Titeuf, de film’ is de genegenheid die de hoofdprotagonist van het verhaal voelt voor zijn klasgenote Nadia. De wereld van Titeuf stort dan ook bijna in als hij hoort dat hij als een van de weinige kinderen uit zijn klas niet is uitgenodigd op het verjaardagsfeest van Nadia. Hoe is dat mogelijk? Hoe kon ze hem vergeten ondanks de vele verleidelijke blikken die hij haar toewerpt elke keer als ze zijn pad kruist? Tot overmaat van ramp botert het ook tijdelijk niet zo tussen de ouders van Titeuf. Vastbesloten om toch een uitnodiging voor het feest van Nadia te versieren, belandt Titeuf van het ene avontuur in het andere.

Hoewel Titeuf in het Franse taalgebied zeker kan wedijveren met een cultheld als Asterix, is het mannetje in Nederland redelijk onbekend. ‘Titeuf, de film’ is het debuut in speelfilmformaat van het karakter dat vooral bekend is geworden door komische eenballonstrips. Is er sprake van een geslaagde entree? Ja en nee. De film bevat zeker leuke momenten en is aardig geanimeerd. Vooral de momenten waarop Titeuf zich overgeeft aan zijn dagdromen en bijvoorbeeld fantaseert over grote robots die ten strijde trekken tegen slijmerige aliens leveren leuke scènes op. Thematisch bevat de film ook veel herkenbare en realistische onderwerpen voor jonge en opgroeiende tieners zoals de eerste kalverliefde en ouders die een tijdelijke relatiecrisis beleven. Zeker het bekijken van ‘zaken voor grote mensen’ door een kinderbril levert soms aardige momenten en misverstanden op. Maar uiteindelijk lijkt het allemaal toch wat te dun voor een film van zo’n tachtig minuten en blijkt dat de creatie van Chappuis toch meer geschikt is voor het medium strip of animatiefilms met een wat kortere speelduur.

‘Titeuf, de film’ is leuk genoeg voor een of twee kijkbeurten en zal zeker een deel van het jongere filmpubliek aanspreken. Desondanks is de prent niet onderscheidend genoeg om écht op te vallen op de overvolle internationale animatiemarkt.

Frank Heinen

Waardering: 3

DVD-release: 18 juni 2015 (DVD-box Best of Kids).