Titina (2022)

Recensie Titina CinemagazineRegie: Kajsa Næss | 90 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencasts: Govert Deploige, Herbert Flack, Pieter-Jan De Paepe, Johan De Paepe, Mona Van Den Eeden

Het schattige Italiaanse straathondje probeert, zoals zoveel van haar tekenfilmlotgenootjes, te overleven door worst te stelen bij een slager. De slagersvrouw gooit het beestje zonder pardon naar buiten, regelrecht tegen het hoofd van luchtschipbouwer Umberto Nobile. Nobile is net geland en op weg naar huis, als het hondje en hij elkaar treffen. Umberto noemt de foxterriër Titina (naar Billy Murrays Titina) en vanaf dat moment zijn de twee onafscheidelijk.

De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen heeft als levensdoel als eerste per lucht de Noordpool te bereiken en hij is ervan overtuigd dat Nobile hem hiermee kan helpen. In opdracht van Amundsen bouwt Nobile een luchtschip, dat de Norge genoemd wordt. Amundsen wil dat Nobile en enkele van zijn Italiaanse collega’s hem vergezellen op de expeditie naar de Noordpool, maar waar hij geen rekening mee gehouden heeft is dat dit betekent dat er een hond mee moest: Titina.

De Noors/Belgische animatiefilm ‘Titina’ vertelt op boeiende wijze het verhaal van Nobile, Amundsen en Titina, hun triomfvlucht én verdere carrière. Met klassieke 2D animatie wordt de groeiende vriendschap tussen het hondje en de ambitieuze Italiaanse ingenieur verbeeld. Ook de start van de professionele relatie tussen Nobile en Amundsen, die hem bezoekt in Rome, komt aan bod (Nobile: “Mag ik je Roald noemen?” Amundsen: “Nee.”). Maar ‘Titina’ gaat pas echt van start als het imposante luchtschip op reis gaat naar de Noordpool.

Door het perspectief van Titina te kiezen blijven de makers dichtbij de jeugdige doelgroep, voor wie dit een toegankelijke geschiedenisles is én een vermakelijke film. De rivaliteit tussen Nobile en Amundsen krijgt al snel vorm als Amundsen de effectiviteit van de instrumenten van Nobile in twijfel trekt, maar op een grappige (historisch niet correcte) manier wordt duidelijk gemaakt wie écht als eerste de Noordpool bereikte. De sympathie van het publiek ligt zonder meer bij Nobile, zeker gezien een latere actie van Amundsen, waarbij het leven van Titina ernstig in gevaar komt (schrik niet: ook dit is naar verluidt op waarheid gebaseerd).

Toch is de toon van de film volwassen genoeg om ook oudere filmliefhebbers aan te spreken. De gevaren van de expedities worden niet onderschat en ook de dood is een thema wat voorbij komt. De animaties worden afgewisseld met zwart-wit opnamen van de échte expeditie, wat zeker bijdraagt aan de informatiegraad van de film. ‘Titina’ is een vakkundig gemaakte film, met een hoofdrolspeelster die je hart zal veroveren en een origineel verhaal dat indruk maakt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 juli 2023