To the Wonder (2012)

Regie: Terrence Malick | 112 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams, Javier Bardem, Tatiana Chiline, Romina Mondello, Tony O’Gans, Charles Baker, Marshall Bell, Casey Williams, Jack Hines, Paris Always, Samaria Folks

Terrence Malick kennen we natuurlijk allemaal van het veelbesproken en gewaagde ‘The Tree of Life’ waarmee hij op Cannes (2011) de Gouden Palm in de wacht sleepte. ‘To the Wonder’ zou geen film van Malick zijn, als we er zijn unieke stijl niet in zouden herkennen. ‘To the Wonder’ is wederom een impressionistisch kunstwerk.

‘To the Wonder’ gaat over de Amerikaanse Neil (Ben Affleck) en de Oekraïense Marina (Olga Kurylenko) die met elkaar een intense liefde beleven op het Franse schiereilandje Mont Saint Michel, dat bekend staat als ‘het wonder van de westerse wereld’ (Merveille de l’Occident). Neil vraagt Marina en haar dochtertje mee te gaan naar de Verenigde Staten. Marina, die als Oekraïense naar Parijs was gekomen, daar een kind kreeg met een Fransman en weer van hem scheidde, heeft al haar hoop gevestigd op een nieuw leven met Neil in een klein plaatsje in Oklahoma. Maar in Oklahoma begint Neil toch te twijfelen aan zijn liefde voor Marina en het stel gaat uit elkaar. Terwijl Neil weer in contact raakt met zijn jeugdvlam Jane (Rachel McAdams), en met haar een passievolle tijd doormaakt, raakt Marina, die terug gegaan is naar Frankrijk, langzaam vertwijfeld. Parallel aan deze gebeurtenissen loopt het leven van priester Quintana, die op zijn beurt weer twijfelt aan zijn geloofsovertuiging.

De kijker krijgt maar weinig achtergrondinformatie over de personages in ‘To the Wonder’: eigenlijk ben je de hele tijd maar een beetje aan ’t gissen naar hun verleden. Dat is overigens niet erg. Wat wel een minpuntje is, is dat Neil gedurende de hele film zijn mond bijna niet open doet. Terwijl Marina als personage goed uitgediept wordt en hevige ontwikkelingen ondergaat, blijft Neil, zeker als veronderstelde protagonist van de film, nogal aan de oppervlakte kleven. ‘The strong silent type’ kan interessant zijn, maar in ‘To the Wonder’ speelt Ben Affleck gewoonweg ‘the silent type’ een woorden- en expressieloze man die op den duur gaat irriteren.

Toch is ‘To the Wonder’, op een vervelend personage na, een zeer mooie film. Kwalitatief hoogstaande camerabeelden geven de natuur, de Normandische kust en het platteland van Oklahoma, in al zijn pracht weer. Dit alles wordt begeleid door composities van beroemde componisten zoals Wagner, Tchaikovsky, Berlioz en Bach. De poëtische voice-over maakt het geheel erg dromerig en romantisch. Zelfs van een supermarkt weet Malick nog een romantische omgeving te maken. ‘To the Wonder’ voelt als een verhaal in de vorm van een reeks herinneringen, die overigens door maar liefst vijf(!) editors aan elkaar gemonteerd zijn. Door het bewust weglaten van bepaalde informatie, staat de film open voor verschillende interpretaties.

Inderdaad: ‘To the Wonder’ vertoont in veel opzichten gelijkenissen met diens voorganger ‘The Tree of Life’. Het is onmogelijk om geen parallel te trekken tussen de twee. Gelukkig zijn er ook nog verschillen. ‘To the Wonder’ is een hedendaags verhaal dat vooral gaat over relaties. Over de verschillende fases hierin, en hoe mensen en hun verhoudingen tot elkaar langzaam veranderen. Over de onzekerheid, twijfels en keuzes die het met zich mee kan brengen. En wat voor rol het geloof hierin heeft. ‘To the Wonder’ laat liefde als iets romantisch, complex en pijnlijks zien. Emoties zijn waar het allemaal om draait.

Met een uitmuntende beeldvoering en meeslepende muziek komt ‘To the Wonder’ het beste tot z’n recht in de bioscoop. Indien je intens hebt kunnen genieten van ‘The Tree of Life’ is ‘To the Wonder’ zeker een aanrader.

Jolanda Lutz


Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 juli 2013
DVD- en blu-ray-release: 18 februari 2014