Together 99 – Tillsammans 99 (2023)

Recensie Together 99 CinemagazineRegie: Lukas Moodysson | 115 minuten | drama, komedie | Acteurs: David Dencik, Jonas Karlsson, Gustaf Hammarsten, Henrik Lundström, Shanti Roney, Julia Heveus, Lisa Lindgren, Anja Lundqvist, Sten Ljunggren, Olle Sarri, Cecilia Frode, Clara Christiansson Drake, Lars Frode, Jessica Liedberg, Seb Carlsson

‘Spider-Man 2’, ‘Rocky 3’, ‘The Matrix 4’: je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat het hier gaat om sequels van succesvolle films. Wat dat betreft is de titel ‘Together 99’ raadselachtiger. Gingen hier echt 98 succesvolle Togethers aan vooraf? Nou nee. 99 is het jaartal waarin zich de gebeurtenissen van deze tweede ‘Together’ afspelen. Afgaande op de kwaliteit ervan zullen er geen 98 sequels volgen.

De eerste ‘Together’ (uit 2000) speelde in het midden van de jaren 70. We maakten kennis met de leden van een hippie-achtige commune, en beleefden even voorspelbare als vermakelijke avonturen. We leerden iets over idealen die altijd weer moeten wijken voor menselijke zwakte en opportunisme. We ontmoetten de politieke fundamentalist, de homoseksueel, het echtpaar dat aan vrije liefde deed, alle afkomstig uit de meest irritante en zelfgenoegzame generatie uit de menselijke geschiedenis: de babyboomer.

In ‘Together 99’ zijn er van de oorspronkelijke commune nog maar twee leden over: homoseksueel Klasse en idealist Göran. Ze wonen getweeën in een net rijtjeshuis waar ze als gekrompen collectief de hippie-idealen proberen hoog te houden. De andere leden van het collectief zijn hun eigen weg gegaan, wat meestal een flinke carrière en een flink banksaldo opleverde. In ‘Together 99’ maken we een reünie mee van het oude collectief. En net als in de voorganger zijn de gebeurtenissen (drank, ruzies, flirts) compleet voorspelbaar. Maar minder vermakelijk.

Waar je bij ’Rocky’, ‘Spider-Man’ en ‘The Matrix’ nog wel de belangrijkste personages en verhaallijnen kon onthouden, kende de eerste ‘Together’ geen uitgesproken hoofdpersonages of een dragende plot. In ‘Together 99’ ontmoet je karakters die je je hooguit vaag herinnert. De dynamiek tussen de personages ben je al helemaal vergeten. Dat maakt de vele referenties naar de eerste film onbegrijpelijk. Vooral het (saaie) eerste uur heb je geen idee wat er aan de hand is en waarom deze mensen doen zoals ze doen.

Het tweede deel is al iets beter, omdat daar wat spannende clashes zijn tussen de oudere en jongere generaties. De wonderlijke gesprekken tussen de stokoude Birger en een meisje dat we leren kennen als Vriend, de clash tussen de jonge actrice Mirjam en de verzuurde schrijfster Anna. Die positieve zaken nemen niet weg dat deze zelfgenoegzame film hooguit geschikt is voor de generatie waarover het hier gaat. Het zal ongetwijfeld grijs kleuren in de arthouse-theaters.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 mei 2024