Tom Adelaar (2018)

Recensie Tom Adelaar CinemagazineRegie: Gonzalo Fernandez | 50 minuten | drama | Acteurs: Yannick Jozefzoon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Chris Peters, Katrien van Beurden, Werner Kolf, Dennis Rudge, Maikel van Hetten

De tweestrijd tussen zijn traditionele Surinaamse afkomst en het vrijzinnige leven van nu: voor Sharif is het elke dag weer een beproeving. Zijn moeder, hoe liefdevol ook, verwacht van hem dat hij voor altijd haar kleine jongen blijft. De familiebanden zijn er om strak aangehaald te blijven. En ook de klassieke gebruiken en gewoontes van het vaderland zijn er om trouw gevolgd te worden. Verjaardagen worden ingewijd door een speciale Winti-priester en afgesloten met een overgrote pan pindasoep.

Maar voor politicologiestudent Sharif lonkt ook een andere wereld. Dankzij een vriend wordt hij geïntroduceerd in de wereld van de cryptocurrency. Het beeld van bergen geld en ongelimiteerde seks heeft zich gestaag in zijn geest genesteld. Sharif sluit zich aan bij een bedrijfje dat een Chinese digitale munt aan de man probeert te brengen. Dat de virtuele munteenheid geen waarde kent, deert hem niet. Ook met het verkopen van de gaten in de kaas kan hij rijk worden. De deugdelijkheid van het zaakje is andermans zorg.

Eén probleem. Met zijn exotische naam kan hij maar weinig overeenkomsten sluiten. Geheel tegen zijn komaf in, verandert Sharif zijn naam naar het oer-Hollandse Tom Adelaar. Terwijl de vrijbuiter zich aan zijn afkomst probeert te ontworstelen, vechten de oude tradities dubbel zo hard terug. En dreigt Sharif steeds meer in een moderne Scarface te veranderen.

De ironische lezing van maakbaarheid krijgt in ‘Tom Adelaar’ een heerlijk speelse uitvoering. Vooroordelen en stereotypes worden ingezet om de tegenstelling tussen oud en nieuw optimaal uit te buiten. Doordat de film wars van engagement en platitudes is, oogt de film voor Nederlandse begrippen bovendien opvallend modern en fris. Een verademing. De sterkste stroef van ‘Tom Adelaar’ is evenwel het acteerwerk. Vooral Sharif-vertolker Yannick Jozefzoon speelt met zoveel plezier, dat je als toeschouwer automatisch in zijn enthousiasme meegaat. Hoewel de film niet volkomen is, daar is het misschien te vrijblijvend voor, smaakt ‘Tom Adelaar’ erg goed.

Wouter Los

Waardering: 4

‘Tom Adelaar’ is 20 oktober 2018 te zien op NPO3.