Top Gun: Maverick (2022)

Recensie Top Gun: Maverick CinemagazineRegie: Joseph Kosinski | 131 minuten | actie, drama | Acteurs: Tom Cruise, Val Kilmer, Miles Teller, Jennifer Connelly, Bashir Salahuddin, Jon Hamm, Charles Parnell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Jay Ellis, Danny Ramirez, Glen Powell, Jack Schumacher, Manny Jacinto, Kara Wang, Greg Tarzan Davis

Marinepiloot Pete “Maverick” Mitchell test supersonische vliegtuigen tegen de zin van een nurkse admiraal die in wil zetten op onbemande vluchten. Als Mitchell tegen directe orders ingaat, verwacht hij te worden ontslagen. Tot zijn verbazing komt hij weer terecht bij zijn oude werkgever: de zogenoemde “TOP GUN” trainingsschool. Het blijkt niet zonder reden, want er ligt een zeer geheime en gevaarlijke missie op hem te wachten. De opdracht aan Maverick is om een groep jonge piloten klaar te stomen om de missie te vliegen. Van de twaalf vliegers, moet hij er zes uitkiezen. Intussen probeert hij ook nog zijn oude vlam Penny opnieuw voor zich te winnen.

Tom Cruise keert na 36 jaar terug in één van zijn meest herkenbare rollen als de onconventionele Maverick. Van geliefde Charlie (Kelly McGillis) uit de eerdere film geen spoor, maar in haar plaats is Jennifer Connelly gestrikt om Penny te spelen. Maverick wordt nog altijd geplaagd door de dood van zijn beste vriend “Goose” (Anthony Edwards die in flashbacks te zien is). Diens tragische dood heeft hij nog steeds niet verwerkt. Goose heeft wel een zoontje nagelaten, die in de voetsporen van zijn vader is getreden en één van de geselecteerde kandidaten is voor de geheime missie. Deze “Rooster” (Miles Teller) lijkt in veel opzichten op zijn vader en heeft Maverick nooit vergeven dat deze zijn beginnende carrière heeft geprobeerd te saboteren.

‘Top Gun: Maverick’ krijgt iets voor elkaar wat vrij zeldzaam is in de filmindustrie: een vervolg dat veel beter is dan het origineel. In 1986 is ‘Top Gun’ de meest succesvolle film van het jaar in de Verenigde Staten. ondanks matige recensies. Opkomende sterren Tom Cruise en Val Kilmer zijn flinke rivalen in een film met een overdosis aan narcisme, testosteron – en scènes die voor velen als ‘homoerotisch’ worden omschreven. Het is in veel opzichten een reclamespot voor de Amerikaanse krijgsmacht op speelfilmlengte. Ook de filmmuziek is heel succesvol: het nummer “Take my breath away” van Berlin komt over de hele wereld hoog in de hitlijsten. Voor deze film hebben de makers overigens o.a. Lady Gaga aangetrokken om nieuwe liedjes te maken. Het zal nog moeten blijven of het nummer ‘Hold my hand’ ook zo beklijft.

Waar ‘Top Gun’ al spectaculaire vliegscènes had, die zorgden voor een flinke stoot adrenaline voor de kijkers, met ‘Top Gun: Maverick’ wordt de overtreffende trap gevonden. De personages spenderen behoorlijk wat tijd in de lucht en het ziet er allemaal fantastisch uit. Visueel is de film overdonderend, je wordt als kijker meegenomen in de cockpit en je krijgt soms het gevoel dat je zelf in de stoel van de piloten zit. Cruise is helemaal in zijn element. In zijn privéleven is hij een geoefend piloot en hij zit zichtbaar te genieten zodra hij zich in zijn stoeltje heeft laten zakken en zich vanaf de startbaan de lucht in werpt.

Het verhaal is redelijk recht-toe-recht-aan, maar weet van begin tot eind te boeien in de handen van regisseur Joseph Kosinski, die een fijne balans aanbrengt tussen de acrobatische toeren met de F-14s en hoe Maverick probeert zijn eigen leven uit een duikvlucht te halen. Mavericks oude rivaal Tom Kazansky, bijgenaamd “Iceman” is inmiddels admiraal van de Pacific Fleet en acteur Val Kilmer keert ook terug in deze oude rol. Kilmer werd voor de opnamen gediagnosticeerd met keelkanker, wat de makers ook in het verhaal verwerkt hebben. Het leidt tot een fraaie en emotionele scène tussen Cruise en Kilmer.

Het vervolg kent een lange aanlooptijd. Rond 2012 was er al sprake van een vervolg, maar regisseur Tony Scott maakte een einde aan zijn leven en de ideeën werden weer in de ijskast gezet. De opnames waren in 2019 klaar, maar door de coronapandemie werd de première een aantal keer uitgesteld. Het lange wachten wordt echter beloond met een enorm vermakelijke film vol met adembenemende gevechtsscènes. Er zijn geen grootse plotwendingen of een inventieve manier van filmmaken, maar de film pakt je in en neemt je mee op een rit van iets meer dan twee uur waarin je door en door vermaakt wordt. Ga de film zien op een zo groot mogelijk scherm met de nieuwste technieken voor de ultieme kijkervaring.

Hans Geurts

Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 mei 2022
VOD-release: 22 december 2022 (SkyShowTime)