Top of the Lake (2013)

Regie: Jane Campion, Garth Davis | 360 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Elisabeth Moss, David Wenham, Peter Mullan, Thomas M. Wright, Holly Hunter, Skye Wansey, Geneviève Lemon, Robyn Malcolm, Madeleine Sami, Kip Chapman, Sarah Valentine, Jay Ryan, Alison Bruce, Lauren Dawes, Jacqueline Joe, Stephen Lovatt, Calvin Tuteao, Gavin Rutherford, Oscar Redding, Robyn Nevin, Erica Englert, Luke Buchanan, Mirrah Foulkes, Edward Campbell, Byron Coll, Ben Barrington, Layne Opetaia, Sam Dickson

Wanneer Jane Campion haar schouders onder een miniserie zet, schept dat verwachtingen. Campion is namelijk de enige vrouw ooit die in Cannes een Gouden Palm scoorde. Bovendien is er op het kleine scherm de laatste jaren een ware boom van creativiteit aan de gang. Terwijl de langspeelfilms meer en meer verzanden in stompzinnige ongein vergasten series de kijker op spannende en het intellect  paaiende verhalen. ‘Top of the Lake’ is hiervan het nieuwe exponent waarvoor we onze twee duimen omhoogsteken. Campion trekt voor deze productie naar haar geboorteland Nieuw-Zeeland. Het decor is de ongerepte natuur van het Zuidereiland. De botsing van het prachtige buitenleven en de ruwe levensstijl van zijn inwoners zorgt voor een indringende ervaring waarbij duistere geheimen het noodlot tarten.

Wanneer de 12-jarige Tui zelfmoord probeert te plegen wordt de hulp ingeroepen van rechercheur Robin Griffin (Elisabeth Moss). Het meisje blijkt al enkele maanden zwanger en probeert zichzelf te verdrinken. Halsstarrig weigert ze de naam van de vader te openbaren. Tui is bovendien lid van een behoorlijk disfunctionele familie onder leiding van de hardvochtige en gewelddadige Matt Mitcham (Peter Mullan). Het wordt al snel duidelijk dat deze man over lijken gaat als het moet. Tegelijkertijd met Robin arriveert er een groepje  getraumatiseerde vrouwen onder leiding van GJ (Holly Hunter). Het groepje dat samenhokt in containers palmt een stuk grond in dat luistert naar de  toepasselijke naam ‘Paradise’. Wanneer Tui ook nog eens verdwijnt bijt Robin zich, samen met agent Al (David Wenham) in de zaak vast als een pitbull. De gemeenschap van Laketop is haar trouwens niet onbekend want ze groeide er zelf op. En dat onverwerkte verleden begint plotseling ook op te spelen.

Die duistere geheimen counteren het politiewerk. Het siert Campion dat ze geen rechttoe rechtaan krimi heeft willen maken waarin de ene plotwending na de andere opduikt. De hardheid van het vrouwelijk hoofdpersonage dat beetje bij beetje afpelt geeft de serie er een mooie gelaagdheid bij. Toch zijn we niet helemaal overtuigd van het nevenplotje waarin wandelend orakel Holly Hunter behoorlijk wat wartaal uitslaat. Haar sektarisch gevolg blinkt vooral uit in vreemd gedrag dat we niet helemaal kunnen plaatsen in het geheel. We stonden erbij en keken ernaar, zoiets. Gelukkig is der som der delen dan wel weer geslaagd.

De absolute attractie van ‘Top of the Lake’ is zonder twijfel Elisabeth Moss.  Geoefende kijkers kennen haar ongetwijfeld van het bejubelde “Mad Men”. Moss speelt hier de rol van haar leven. Zelden hebben we een vrouwelijk hoofdpersonage zich er emotioneel zo voor zien gaan. En geloof ons: Robin Griffin krijgt heel wat klappen. Maar figuren die vallen en weer opstaan drukken we met overgave tegen ons hart.

De enige smet op ‘Top of the Lake’ ligt in de ontknoping. Die hoef je echt niet met een vergrootglas te gaan zoeken. Terwijl de oplossing al een tijdje met vet gemarkeerd staat moet Robin hem nog ontrafelen. Maar laat dat de pret niet bederven en laat je meetrekken in een hallucinante trip in de outback van Nieuw-Zeeland.

Jochem Geelen

‘Top of the Lake’ verschijnt dinsdag 17 september 2013 op DVD en blu-ray.