Totally Spies! (2009)

Regie: Pascal Jardin | 75 minuten | animatie, komedie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Nicolette van Dam, Leco van Zadelhoff, Niki Romijn, Kiki Koster, Mandy Huydts, Jan Nonhof

Dat het woord ‘fantasie’  een negatieve connotatie kan hebben wist u natuurlijk al. Het kan betekenen dat iemand liegt bijvoorbeeld, of zich dingen niet meer goed herinnert en er maar wat op los ‘fantaseert’. De film ‘Totally Spies!’ voegt weer een nieuwe dimensie toe aan het scala van negatieve betekenissen. Waar het om gaat, is dat fantasie zou moeten aanzetten tot nieuwe inzichten en ideeën, of bepaalde creativiteit, omdat het daar ook aan ontsproten is. Het kan je meenemen naar onbekende werelden, verre landen, bizarre beesten en overweldigende gebeurtenissen, heerlijk. Van dit soort fantasieën wordt gretig gebruik gemaakt in de tekenfilms van bijvoorbeeld de Ghibli studio’s (denk aan: ‘Spirited Away’, ‘Howl’s Moving Castle’ en ‘Ponyo on the Cliff by the Sea’). Kinderen worden meegenomen in een fantastische reis die zich kenmerkt door een grenzeloze verbeelding, maar (en nou komt het:) die ten eerste een zekere consequentie kent en vooral: die gekoppeld is aan werkelijke emoties en gebeurtenissen die een door die emoties gedragen verhaal voortstuwen. En dat allemaal in een kinderfilm? Moet dat dan? Ja, dat moet. Pippi Langkous gaat ook de wereld rond en is ook te sterk voor een meisje van haar leeftijd, maar staat ook symbool voor de tegenhanger van kleinburgerlijkheid en kortzichtigheid. En neem een recentelijke (Duitse) tekenfilm als ‘De drie rovers’ en je weet dat het kan: veel fantasie, maar altijd gekoppeld aan echte menselijke verlangens en emoties en daaruit voortvloeiende handelingen en gebeurtenissen, super entertainment met bodem. Ook de succesvolle films van Pixar (‘Finding Nemo’, ‘Up!’, et cetera) kunnen prat gaan op de combi van grenzeloze fantasie, een leuk verhaal en levende, emotionele personages, het ‘geheim’ van hun grote successen.

En waar staat ‘Totally Spies’ dan voor? Helmaal niets, nada, rien, niente. Deze film is een ballenbak zonder ballen, gevuld met leegte. Het enige waar de film door lijkt te zijn gedreven is een formule die ervoor moet zorgen dat kleine kids er en masse voor vallen, omdat het snel, hip en kleurrijk is allemaal, fast food zogezegd. Maar houd ze thuis die kinderen! Hier wordt ze namelijk al te makkelijk een bak voer voorgeschoteld dat vol zit met kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en boordevol conserveringsmiddelen. Als er al vitaminen (voor de geest) in zouden zitten, dan waren die kunstmatig toegevoegd en zorgden die voor een vies bijsmaakje.  Alles in deze film is overdreven, te snel, te cliché en te zwart-wit en dus: veel te makkelijk en daardoor totaal niet spannend ook. De emoties zijn overdreven, de grappen zijn flauw en overdreven, de ‘special fx’ slaan helemaal nergens op.

Kortom: niets is ‘echt’. Even een paar voorbeelden: een practical joke van een veel te cliché ‘populair’ meisje: een koffieautomaat die zo veel koffie uitspuugt dat de drie meiden helemaal de school uit worden geblazen, lekker puh. Huh? Een gewoon kluisje, dat helemaal uitschuifbaar is en kennelijk een geheime kledingkast is (de dames zijn nog geen eens spionnen!), alles, maar werkelijk alles, kunnen de meiden direct en eigenlijk zonder enige training, zoals: vechten, motorrijden, vliegen in een straaljager en nog veel meer onzin. Met een knip van de vingers dragen de dames een andere outfit! Kinderen gaan ver mee in de fantasie, wat hartstikke leuk is. Logica kan en mag hen nog vreemd zijn, dat is alleen maar goed. Boven een bepaalde leeftijd echter worden bepaalde dingen niet meer gepikt, en terecht. Als de film dus voor kinderen onder de drie is bedoeld, okay, hoewel: de fantasie is hier maar voor een doel is gebruikt: hapklare brokken die goed verkopen, omdat ze er lekker uitzien, maar die op termijn slecht voor de gezondheid zijn.

Maakt dit u allemaal niet zo veel uit? Hoeft het allemaal niet zo intelligent Bent u allang blij wanneer uw kind 75 minuten onder de pannen is, ondanks dat het wordt volgestouwd met hersenloos fast food? Laat het deze film dan maar gewoon kijken, maar zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!

Arjen Dijkstra

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 14 oktober 2009