Tout un hiver sans feu (2004)

Regie: Greg Zglinski | 88 minuten | drama | Acteurs: Blerim Gjoci, Marie Matheron, Gabriela Muskala, Aurelien Recoing, Nathalie Boulin, Antonio Buíl, Gilles Tschudi, Michel Voïta

Een kind verliezen is het ergste dat een mens kan overkomen. Maar hoe ga je met het verlies om, kun je het aan? En wat ga je doen met de rest van je leven? Deze worsteling speelt zich af bij Jean en Laure Rouchat die hun dochtertje Marie zijn verloren door een brand in de koeiestal. Verteerd door schuldgevoel glijdt Laure weg en komt in en psychiatrische inrichting.  Jean kan maar één ding doen en dat is de boel, de boerderij, proberen draaiende te houden. Dat lukt niet en hij gaat op zoek naar werk in de stad. Jean uit zich niet maar wordt hysterisch als hij vuur ziet. Is zijn werk in de metaalfabriek therapeutisch? Hij moet immers de hele dag met gloeiend heet vuur werken. Voor een getraumatiseerd iemand doet hij dit onwaarschijnlijk gemakkelijk. Labinota en haar broer Kastriot worden zijn nieuwe vrienden in de stad. Ook zij zijn zwaar getraumatiseerd, een soort partners in crime en dat schept onmiddelijk een band. Zij zijn gevlucht uit de oorlog in Kosovo.

De aantrekkingskracht tussen Labinota en Jean is verklaarbaar, ze snakken beiden naar aandacht en liefde. Maar Laure is Jean’s grote liefde, en die liefde dreigt weg te ebben waar hij bij staat. En Labinota is immers getrouwd al weet niemand of haar man nog leeft. Beiden hebben te maken met verlies en dood in een wereld die ze zich zo niet hadden voorgesteld. Jean kan zijn verhaal kwijt bij Labinota en eindelijk kan hij zijn gevoelens uiten en zijn verdriet kwijt.

De crux van het verhaal is niet de dood van het dochtertje, maar het dreigende uit elkaar groeien na een dramatische gebeurtenis. Zullen Jean en Laure samen de weg weer vinden? Zullen ze zich herinneren hoeveel ze van elkaar hielden vroeger en hoezeer ze bewust voor elkaar gekozen hebben? Of is de dood van Marie het startsein geweest van een ander leven. Een leven in de stad met nieuwe kleren voor Laure en gaat Jean in op het bod op zijn boerderij en zijn land? Zal hij zijn verleden, zíjn land verkopen? De vertwijfeling bij deze mensen is heel realistisch gespeeld. Het is een aangrijpend, zwaar drama zonder dat het sentimenteel wordt. En het ergste is dat het je zomaar kan overkomen.

Miranda van der Hoek