Towelhead – Nothing Is Private (2007)

Regie: Alan Ball | 124 minuten | drama, komedie | Acteurs: Summer Bishil, Peter Macdissi, Aaron Eckhart, Toni Collette, Maria Bello, Chase Ellison, Chris Messina, Eugene Jones III, Matt Letscher, Gemmenne de la Peña, Robert Baker, Carrie Preston, Shari Headley, Randy J. Goodwin    

‘Towelhead’ speelt zich af tegen de achtergrond van de Golfoorlog. Het is niet makkelijk om als Libanees meisje op te groeien in de suburbs van het bevooroordeelde Amerika. Maar dat is voor de slechts dertienjarige Jasira (Summer Bishil) helaas niet het enige probleem. Haar moeder (Mario Bello) is jaloers op haar schoonheid en de aandacht die haar vriend haar dochter schenkt; voor haar een reden om Jasira naar haar vader te sturen. Papa Rifat (Peter Macdissi) woont in de suburbs en is ook nog eens heel streng. Jasira’s nieuwe buurman Travis Vuoso (Aaron Eckhart) is reservist en vanaf minuut één al aangetrokken tot deze mooie jonge dame. Dat gevoel lijkt wederzijds en ze geniet van de aandacht, maar daar maakt Vuoso ook misbruik van… Daar komt nog bij dat Vuoso een racist is en dat zorgt voor moeilijke situaties met Jasira’s vader. Gelukkig is de zwangere buurvrouw Melina (Toni Collette) weer terug van haar huwelijksreis en die houdt de boel netjes in de gaten, zo goed en zo kwaad als het kan.

Gelukkig is de film niet zo zwaar als verwacht wordt van het verhaal. Hoe kan het ook anders met regisseur Alan Ball die bekend is geworden van zijn scenario voor de donkere klassieker ‘American Beauty’. Maar Towelhead’ is ondanks alle – veelal zwarte – humor soms toch moeilijk om naar te kijken. Dat dankt de film vooral aan het feit dat Summer Bishil (tijdens de opnames bijna achttien) een verontrustend goede dertienjarige neerzet. Zo geloofwaardig dat de nog-net-niet-expliciete seksscènes met haar pedofiele buurman de kijker toch echt bijna te ver gaan. Het is een vreemde belevenis om Aaron Eckhart (toch vooral bekend van ‘No Reservations’ en ‘The Black Dahlia’) eens in een onsympathieke, bijna smerige, rol te zien. Met zijn veelzeggende blikken naar Jasira weet hij het nodige afgrijzen op te wekken en je zou hem haast wat aan willen doen. Toni Collette is de grote heldin voor de kijker deze keer, als hoogzwangere buurvrouw houdt ze haar jonge buurmeisje goed in het oog. Een uitermate geschikte rol voor de Australische Collette die na vele topfilms nog steeds niet de erkenning krijgt van het grote publiek die ze verdient.

Om het kort samen te vatten: er zijn drie redenen waarom je ‘Towelhead’ gezien moet hebben. Ten eerst, deze semi-autobiografische film weet je op een bepaalde manier te raken en laat je niet meer los. Ten tweede, de nog onbekende (maar niet voor heel lang) Summer Bishil zet een fantastisch mooie en Oscarwaardige rol neer, en ten derde is ‘Towelhead’ het bewijs dat Hollywood nog steeds in staat is topfilms af te leveren.

Tessa Obbens

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 mei 2009