Tracers (2015)

Regie: Daniel Benmayor | 94 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Taylor Lautner, Marie Avgeropoulos, Adam Rayner, Rafi Gavron, Luciano Acuna Jr., Josh Yadon, Johnny M. Wu, Sam Medina, Amirah Vann, Christian Steel, Wai Ching Ho, Chris Jackson

Taylor Lautner mag dan tot nu toe geen Oscarwaardige rollen gespeeld hebben, noch het talent hebben laten zien dat hij daartoe in staat is, hij verdient met zijn rol in ‘Tracers’ wél de nodige lof voor zijn atletische vermogen en fysieke prestatie. In ‘Tracers’ speelt hij Cam, een fietskoerier in New York, die op levensgevaarlijke wijze tussen het toch al zenuwslopende verkeer door laveert. Wanneer hij bij een botsing letterlijk de mooie Nikki tegen het lijf loop, of liever vliegt, ontdekt hij de wereld van parkour of free running. Lautners Cam raakt zodanig geïnteresseerd in deze tak van sport, dat hij zichzelf de fijne kneepjes van het vak aanleert. De jonge acteur, die door zijn vertolking van weerwolf Jacob in de ‘Twilight’ films wereldberoemd werd, doet zijn stunts voornamelijk zelf. Daar maakt hij indruk mee.

Het verhaal van ‘Tracers’ stelt niet zoveel voor: arme, hardwerkende jongen heeft een flinke schuld bij de verkeerde mensen, de Chinese maffia. Nauwelijks in staat om de eindjes aan elkaar te knopen, kon het feit dat zijn fiets total loss raakt bij de hierboven genoemde botsing (hoewel, een beetje fietsenmaker had er nog best iets van kunnen maken) niet op een verkeerder moment komen. Cam loopt niet alleen achter met zijn afbetaling (wat hem uiteraard in levensgevaar brengt), hij moet ook nog huur betalen aan de alleenstaande, vriendelijke, moeder Angie voor wiens skateboardende zoontje Cam een zwak heeft. Daarnaast wil hij eigenlijk onderdelen kopen om de prachtige, maar niet werkende Pontiac die in de garage staat waar hij woont te repareren. Daarbij komt nog dat hij zonder fiets niet kan werken en je ziet het: de vicieuze cirkel is rond.

Wanneer hij de dag na het ongeluk gebeld wordt door zijn werkgever dat er een nieuwe fiets is afgeleverd door ‘zijn vriendin’ is Cam erg verbaasd. Hij gaat op zoek naar het mysterieuze meisje, maar als hij haar uiteindelijk vindt, houdt ze de boot af. Toch raakt Cam in contact met het groepje waar ze onderdeel van uit maakt, dankzij Dylan, Nikki’s broer. Het blijkt dat de freerunners het niet alleen voor de lol doen, ze halen er ook hun broodwinning mee. Onder leiding van Miller voeren ze criminele klusjes uit.

Dat Cam toetreedt tot Millers team, is geen verrassing en dat Cam en Nikki uiteindelijk nader tot elkaar komen ook al niet. Wat ‘Tracers’ de filmliefhebber te bieden heeft, bevindt zich dan ook niet op het narratieve vlak. Het energieke camerawerk brengt de coole parkour scènes naar een hoger niveau. De inventieve camerastandpunten tonen een andere, meer smoezelige kant van New York. ‘Tracers’ speelt zich voornamelijk af op daken, een verlaten schip in de haven en bouwterreinen, waar het toerisme en jonge, hippe carrièremakers ver verwijderd van zijn. Het is jammer dat het verhaal van ‘Tracers’ zo uitgekauwd is en dat er van chemie tussen de twee hoofdrolspelers geen enkele sprake is. Wat overblijft is een niet meer dan vermakelijke actiefilm, die je echter vergeten bent in de tijd die het kost – want: don’t try this at home – om van de onderste traptrede naar beneden te springen.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 april 2015
DVD- en blu-ray-release: 16 september 2015