Trafficked (2017)

Recensie Trafficked CinemagazineRegie: Will Wallace | 104 minuten | drama, thriller | Acteurs: Jason London, Elisabeth Röhm, Ashley Judd, Sean Patrick Flanery, Anne Archer, Brian Thompson, Madison Wolfe, Patrick Duffy, Courtney Gains, Efren Ramirez, Amiah Miller, Anjali Bhimani, Kelly Washington, Sapir Azulay, Matt Doran, Niki Koss, Duane Whitaker, Massi Furlan, Shae Smolik, Anjul Nigam, Rich Emberlin, Jacquelin Arroyo

Goede bedoelingen maken helaas geen goede film. ‘Trafficked’ is daar het levende bewijs van. Deze thriller wil het onderwerp mensensmokkel op de kaart zetten. Een nobel streven en erg belangrijk, maar de onbeholpen manier waarop regisseur Will Wallace dit thema belicht maakt weinig indruk. Zonde, want voor deze low budget thriller heeft hij een vrij indrukwekkende cast om zich heen verzameld. Hollywood-acteurs Ashley Judd en Sean Patrick Flanery draven bijvoorbeeld op in deze productie. Het levert als gezegd geen noemenswaardig schouwspel op.

In ‘Trafficked’ wordt aandacht besteed aan mensensmokkel. Miljoenen kwetsbare meisjes en vrouwen worden wereldwijd door mensenhandelaars gedwongen in de seksindustrie te werken. In de seksslavernij gaat circa honderd miljard dollar per jaar om. Deze film belicht de verhalen van drie meisjes uit Amerika, Nigeria en India. Nadat dit trio door een wereldwijd netwerk van mensen- orgaan- en drugshandelaren is verhandeld komt het drietal in een Texaans bordeel terecht. Een ontsnappingspoging wordt in gang gezet.

De grootste manke aan ‘Trafficked’ is de casting en het script. Screenwriter Siddharth Kara is Harvard professor en verantwoordelijk voor het boek waarop deze film is gebaseerd. Een boek schrijven is andere kost dan een verhaal voor een film optikken. ‘Trafficked’ kenmerkt zich door gekunstelde dialogen en houterig spel. Daarnaast komen de hoofdpersonages niet goed uit de verf en ontstijgen de drie meisjes nooit hun karikaturale sfeerzetting (de jonge moeder op zoek naar een beter leven, een Indiase studente die naar een prestigieuze Amerikaanse universiteit wil en de Amerikaanse die verraden is door een sociaal werkster).

Ook de schurken komen niet goed uit de verf. De personages blijven steken in typetjes. Zo weet Ashley Judd in de rol van gemeen sociaal werkster geen volwaardig personage neer te zetten en komt ze niet verder dan het vertolken van een typetje. Ook Flanery slaagt er niet in om van zijn sadistische bordeeleigenaar een mens van vlees en bloed te maken. Het acteerwerk is vlak.

‘Trafficked’ blijft aan de oppervlakte hangen en slaagt er niet in om de problematiek van mensensmokkel overtuigend weer te geven. Jammer. Een beter script en beter uitgewerkte personages had deze film goed gedaan. Nu blijft het bij een verdienstelijke poging en een slappe uitwerking.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD-release: 13 november 2018