Trampoline (2013)

Regie: Maarten Koopman | 2 minuten | animatie, korte film, komedie

Trampolines zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit het beeld van een woonwijk. In talloze voor- of achtertuinen staat wel een – meestal – ronde trampoline, vaak (als het goed is) met een vangnet er om heen. Mooi is anders, maar veel kinderen springen een eh… gat in de lucht – als hun ouders na lang zeuren besluiten over te gaan tot aanschaf van zo’n springmat op pootjes. In ‘Trampoline’, een kort filmpje van multitalent Maarten Koopman, verandert het bioscoopscherm in een trampoline en ligt het publiek er onder. In de ruimte tussen de gespannen veren aan de randen zien we de lucht.  Je ziet en hoort dus wie (of wat) er op het oppervlakte springt en dat blijken niet altijd de geijkte springers te zijn.

De korte animatiefilm is geselecteerd voor Ultrakort 2013 en is daarmee één van de vier films die in het voorprogramma van bioscoopfilms van blockbusterformaat zullen worden vertoond in Pathé bioscopen. Aan ‘Trampoline’ de eer om de animatiefilm ‘Turbo’ (2013) in te leiden. Daarnaast zal ‘Trampoline’ te zien zijn tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

‘Trampoline’ is een leuk filmpje, dat vooral opvalt door de (letterlijk en figuurlijke) invalshoek. Ondanks dat je niet heel veel ziet van wat er op de trampoline gebeurt, slagen de makers er in je dat goed voor te kunnen stellen, door de herkenbare silhouetten die de gebruikers van de trampoline vormen op het doek. Met de grappige pay-off is ‘Trampoline’ een amusant filmpje: een goed idee dat prima is uitgewerkt.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 oktober 2013