Transformers: Rise of the Beasts (2023)

Recensie Transformers: Rise of the Beasts CinemagazineRegie: Steven Caple Jr. | 127 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Velez, Dean Scott Vazquez, Tobe Nwigwe, Sarah Stiles, Leni Parker, Frank Marrs, Aidan Devine, Kerwin Jackson, Mike Chute, Tyler Hall, Sean Tucker, Jay Farrar | Originele stemmencast: Peter Cullen, Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh, Pete Davidson, Liza Koshy, John DiMaggio, David Sobolov,

Met ‘Transformers: Rise of the Beasts’ zijn de van vorm veranderende robots alweer toe aan hun zevende avontuur. Om het lekker onoverzichtelijk te maken, is dit deel zowel een reboot als een prequel op eerdere film. Gelukkig is deze ‘film’ ook los te bekijken. Het feit dat film tussen aanhalingstekens staat, geeft aan wat je kunt verwachten: een bijna twee uur durende commercial voor flitsend speelgoed. Dat klinkt als iets slechts, maar dat is het niet. De Transformers waren in eerste instantie speelgoedstukken waarvoor pas later een verhaaltje omheen gebrouwen werd. De tekenfilms rond de robots scoorde goed en zorgde ervoor dat het speelgoed werd opgepikt. Anno 2023 dient een heuse avondvullende speelfilm hetzelfde doel.

In ’Transformers: Rise of the Beasts’ ontdekt goedbedoelende kruimeldief Noah Diaz (Anthony Ramos) dat er twee kampen buitenaardse robots zijn die op aarde een bittere strijd uitvechten. Hij sluit vriendschap met de ambitieuze stagiaire Elena Wallace (Dominique Fishback) en de flamboyante Mirage (stem van Pete Davidson). Later leert Noah ook de verbitterde Optimus Prime (stem van franchiseveteraan Peter Cullen) kennen. Samen met een paar andere robots vormen Mirage en Prime de Autobots. Dit team vecht tegen de kwaadaardige robot Scourge (stem van Peter Dinklage) en zijn bende. De zwakkere Autobots krijgen steun van de Beast (robots die in dieren veranderen) in hun strijd om de aarde. Fans van de franchise die zijn afgehaakt na alle bombastische, chaotische en rommelige films van Michael Bay te hebben gezien kunnen hun lol op met ‘Transformers: Rise of the Beasts’. Dit deel is goed te volgen dankzij een stabiele cameravoering en helder in beeld gebrachte actiescènes. Je ziet wat er gebeurt en welke personages bij de actie betrokken zijn. Ook de voicecast is dik in orde en dat geldt ook voor de special effects. De robots zien er gaaf uit en hun animaties zijn erg goed in beeld gebracht. Jammer genoeg slokken de ronduit vlakke menselijke personages veel tijd op, waardoor de robots niet zo vaak in beeld komen als je zou willen. De kans dat er ook maar één mens op deze aardkloot is die zegt dat Elena en Diaz interessante personages zijn, is miniem. Ramos en Fishback zijn bedoeld om aan te geven wat er gebeurt en waarom. Ze leggen netjes uit wat er moet gebeuren om de boeven te stoppen en krijgen eigenschappen toebedeeld die nodig zijn om de plot in gang te zetten. Elena is een stagiaire in een museum, maar weet ALLES over geschiedenis en legt de curator van het museum uit waar zij naar kijkt en wat de mogelijke waarde van een object is. Handig! Noah is handig met techniek wat betekent dat hij alles kan maken. Dat dus. Deze productie is een veel beter in beeld gebrachte maar verder liefdeloze kopie van eerdere Transformers en actiefilms. Als je niets hebt met de franchise zal deze film je niet omver blazen. De special effects zien er goed uit, maar het is nog maar de vraag of deze computereffecten de tand des tijds doorstaan. Voor nu kijk je naar een goedgemaakte genrefilm zonder verrassingen. 


Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 juni 2023
PVOD-release: 10 augustus 2023
VOD-release: 24 augustus 2023 (Pathé Thuis)