Transporter 2 (2005)

Regie: Louis Leterrier | 87 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Jason Statham, Alessandro Gassman, Amber Valletta, Kate Nauta, Matthew Modine, Jason Flemyng, Keith David, Hunter Clary, Shannon Briggs, François Berléand, Raymond Tong, George Kapetan, Jeff Chase, Gregg Weiner, Gregg Davis 

‘Transporter 2’ is een actiefilm, en in tegenstelling tot vele andere binnen dit genre probeert de film niet meer dan dit te zijn. Geen poging tot een goed doordacht verhaal, geen humor, drama of romantiek, geen verassende plotwendingen en geen hoge verwachtingen van de acteurs. Een onderhoudende actiefilm maken is al moeilijk genoeg.  ‘Transporter 2’ slaagt daar volledig in, met leuke vechtscènes, spannende achtervolgingen en volgepropt met stunts vliegen de anderhalf uur voorbij en kan je tijdens de aftiteling tevreden de bioscoopstoel verlaten.

Jason Statham heeft net als in ‘Transporter’ de hoofdrol. Statham kent weinig gezichtsuitdrukkingen maar die van stoere actieheld heeft hij onder de knie. In één adem genoemd met Matt Damon als nieuwe generatie actiehelden heeft Statham een reputatie hoog te houden. Dat hij in tegenstelling tot Damon niet overweg kan met andere genres lijkt hem niets te interesseren en waarom zou het, in films als ‘Transporter’ kan hij naar hartelust de heldhaftige droogkloot uithangen. Misschien is het omdat het budget op was, misschien omdat in vergelijking Jason een betere acteur lijkt, vrijwel de gehele rest van de cast is een zootje ongeregeld. Met name de femme fatale, een rol van Amber Valletta, blijkt over evenveel acteertalent als kleren te beschikken. Enkel bewapend met lingerie en twee automatische pistolen, waarvan de kogels niet op lijken te raken, weet ze iedere dialoog onrecht aan te doen. Het gebrek aan kleren doet vermoeden dat er op een bepaalde doelgroep is gemikt, een beeld dat wordt bevestigd door het aantal mannen en de afwezigheid van vrouwen in de bioscoop.

De plot is geschreven om de actie heen en niet andersom. Al bij de openingsscène, waar een groepje gangsters de auto van onze transporter probeert te stelen, is duidelijk dat er meer aandacht is besteed aan het in beeld brengen van alle klappen dan het toevoegen van logica. Het enige wat er dan ook aan te merken is op al die actie, is de ongeloofwaardigheid van het geheel. Een voorbeeldje ter illustratie. Jason Statham ziet dat er een bom onder zijn auto hangt. In plaats van uitstappen rijdt hij ontzettend hard met zijn vierwieler over een mooi schuin staande schans, waardoor zijn auto in de lucht 180 graden draait. Toevallig hangt daar een grote haak van een kraan in de lucht waar de bom achter blijft haken, de auto draait de overige 180 graden en landt weer veilig op alle wielen.

Dit vervolg op ‘Transporter’ levert precies wat de kijker verwacht: een held, een schurk, veel gevechten, snelle auto’s, rondvliegende kogels en explosies. Prima avondje vermaak voor de heren en misschien voor de dames die Jason Statham wel zien zitten.

Alex van Wankum

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 oktober 2005