Trick or Treat (1986)

Regie: Charles Martin Smith | 92 minuten | horror | Acteurs: Marc Price, Tony Fields, Lisa Orgolini, Doug Savant, Elaine Joyce, Glen Morgan, Gene Simmons, Ozzy Osbourne, Elise Richards, Richard Pachorek, Clare Nono, Alice Nunn, Larry Sprinkle, Charles Martin Smith, Graham Smith, Richard Doyle

“Since when did Ozzy become an actor?” Dit moeten velen zich hebben afgevraagd toen in 1986 ‘Trick or Treat’ werd uitgebracht. Voormalig Black Sabbath-zanger Ozzy Osbourne, toen nog controversieel vanwege vermeende “verderfelijke” invloeden van zijn muziek op tieners, speelt overigens een kleine ‘tongue-in-cheek’ bijrol in de productie. Een ander rockicoon, Gene Simmons van de band Kiss, is ook van de partij in de rol van een rock-‘n-roll DJ. Toevalligerwijze was de schadelijk geachte invloed van bepaalde omstreden artiesten en muziekgenres in de jaren tachtig juist een heet hangijzer in de Verenigde Staten. Osbourne werd aangeklaagd in de zaak van een zelfmoord van een tiener en de PMRC (Parents Music Resource Center), onder leiding van Tipper Gore, trok fel van leer tegen de verderfelijke invloed die muzikanten zoals Prince, Judas Priest en Twisted Sister op de Amerikaanse jeugd zouden hebben. De bekende “Parental Advisory” sticker is een overblijfsel van de PMRC kruistocht.

Een goed idee dus om dit thema in een film te verwerken, moet men hebben gedacht. Een link met het horrorgenre was snel gelegd. Dit genre was sinds eind jaren 70 sinds de opkomst van de slasherfilm weer in zwang bij het jonge bioscooppubliek en een film als ‘Teen Wolf’ uit 1985 (met ‘Family Ties’-ster Michael J. Fox) was een goed voorbeeld hoe je horror en “tienerproblemen” op een luchtige manier kon combineren. Het gegeven van ‘Trick or Treat’ is dan ook simpel: een gepeste tiener (een rol van Marc Price, ook al uit ‘Family Ties’) zoekt zijn toevlucht tot heavy metal en in het bijzonder zijn adoratie van rockster Sammi Curr. Deze laatste overlijdt in een ogenschijnlijk door zichzelf veroorzaakte hotelbrand en dan blijkt dat Price’s karakter Eddie Weinbauer door middel van het achterstevoren afspelen (“backmasking”) van Currs laatste plaat contact kan maken met diens geest. Nu kan de wraak op de plaaggeesten beginnen! Natuurlijk komt Eddie tot inkeer als hij ziet wat voor gevolgen zijn lust naar wraak heeft en hij gaat de confrontatie aan met de geest. Zoals gezegd een simpel verhaal dat vlot verteld wordt. Je kunt al van mijlenver zien aankomen dat het populaire meisje waar Eddie verliefd op is ook voor hem zal vallen. En natuurlijk gaat de geest op het einde terug in de fles.

Geen echt venijn en daardoor veilig voor een breder kijkerspubliek. Voordeel is wel dat regisseur Charles Martin Smith er de vaart goed in weet te houden en ons een gedegen kijkervaring voorschotelt. De vele referenties aan heavy metal artiesten zal voor fans van het genre een feest der herkenning zijn. Hoofdrolspeler Price heeft niet het charisma van een Michael J. Fox maar haalt desondanks een voldoende. De gastrolletjes zijn zeker in het geval van Osbourne grappig te noemen maar voegen verder weinig toe. Ook jammer is dat de overigens prima soundtrack geen nummers bevat van de artiesten die we op de posters in Eddie’s kamer zien! ‘Trick or Treat’ is een vermakelijke tienerhorrorfilm die uitstekend geschikt is voor een avondje op de bank met vrienden of vriendinnen. Hij wordt echter nooit écht duister of verontrustend en zal daardoor waarschijnlijk geen tweede keer in de dvd-speler belanden.

Joost Hoedemaeckers