Trick ‘r Treat (2007)

Regie: Michael Dougherty | 82 minuten | drama, horror, thriller, komedie | Acteurs: Anna Paquin, Dylan Baker, Rochelle Aytes, Quinn Lord, Lauren Lee Smith, Moneca Delain, Tahmoh Penikett, Brett Kelly, Britt McKillip, Isabelle Deluce, Jean-Luc Bilodeau, Alberto Ghisi, Samm Todd, Brian Cox, Leslie Bibb

Als het om horrorverhalen gaat, spreekt niets zo tot de verbeelding als Halloween. De viering wordt wereldwijd ieder jaar populairder en er zijn veel films die zich op de desbetreffende avond afspelen. Een nieuwe Halloween film is dus misschien niet snel vernieuwend. Het was de bedoeling dat ‘Trick ‘r Treat’ oktober 2008 in de bioscoop zou gaan draaien, maar werd pas in 2009 direct op DVD uitgebracht. Waarschijnlijk om geen concurrentie te vormen voor ‘Saw VI’, die wel toen uitkwam. De film is geschreven en geregisseerd door Michael Dougherty, de schrijver van onder andere ‘X2′ en ‘Superman Returns’. Echter tegen alle verwachtingen in is ‘Trick ‘r Treat’ een ware hit gebleken onder horrorfanatici.

De film is een bloemlezing van verschillende verhalen die zich op dezelfde avond afspelen. Een groepje mooie meiden is onderweg naar een feest en is op het laatste moment nog op zoek naar jongemannen om hen te vergezellen. Voor één van de dames zal dit misschien de avond worden waarop ze haar eerste keer gaat beleven. Een dikke jongen steelt snoep van de veranda van zijn docent met grote gevolgen. De buurman van de docent, die alles ziet, is zelf een beetje een kluizenaar en hij krijgt deze avond een bijzonder bezoek. Tot slot gaat een groepje tieners op onderzoek uit naar de waarheid achter “The Halloween School Bus Massacre”. Een bus gehandicapte kinderen is dertig jaar geleden een ravijn ingereden, maar de bus is nooit terug gevonden. Een geintje loopt uit de hand en krijgt een compleet andere afloop dan verwacht. Tussen de verhalen door zien we een kindje in een oranje pyjama met een jutezak over zijn hoofd. Het kind zorgt ervoor dat de verschillende verhalenlijnen aan het einde samenkomen. Hij is er om de Halloween tradities in leven te houden; een ieder die zich daar niet aan houdt, zal daar door hem aan herinnerd worden.

De manier waarop de verschillende verhalen worden verweven, zijn intrigerend. Het wordt nergens voorspelbaar en de wendingen zijn verrassend. De film heeft duidelijke comic-invloeden en daarmee wordt een goede sfeer neergezet. De visuele effecten zijn goed verzorgd en de cast is sterk, met toppers als Anna Paquin, Dylan Baker en Brian Cox. De belangrijkste reden waarom ‘Trick ‘r Treat’ goed is, is omdat het de essentie van Halloween zo goed weet over te brengen. Het is een film over legendes die worden doorverteld en eeuwenoude tradities waarvan niemand meer weet waar ze precies vandaan komen. Alles wat bij horror op Halloween hoort, doet mee: moordenaars, geesten, weerwolven, vampieren, (enge) kinderen en natuurlijk een hele hoop pompoenen. Trick ‘r Treat’ is een ode aan alles wat Halloween is.

Grietje de Heer