Trigun: Badlands Rumble (2010)

Regie: Satoshi Nishimura | 90 minuten | animatie, actie, science fiction, western | Originele stemmencast: Shô Hayami, Tsutomu Isobe, Masaya Onosaka, Maaya Sakamoto, Hiromi Tsuru, Satsuki Yukino

Als je een film maakt gebaseerd op een serie, kun je twee dingen doen. Of je gebruikt je film om nieuwe fans te kweken en legt bepaalde belangrijke plotpunten uit de serie nog een keertje rustig uit, of je focust je op de kenners en maalt er niet om of er dingen onduidelijk blijven voor mensen die onbekend zijn met het verhaal. Veel nieuwe liefhebbers zal het je waarschijnlijk niet opleveren, maar je houdt je fans er in elk geval weer even zoet mee. ‘Trigun: Badlands Rumble’ hoort heel duidelijk in die tweede categorie thuis. Een echte ‘film voor de fans’, die zo’n tien jaar na de serie is uitgebracht om de hoofdrolspelers nog één keer lekker los te laten gaan, maar die voor nieuwkomers veel te weinig houvast biedt.

‘Trigun’ is begonnen als manga (Japanse strip) midden jaren ’90 en is vanwege de grote populariteit nog voor de eeuwwisseling omgezet in een anime (Japanse tekenfilm). De serie is een prachtige mengeling tussen sciencefiction, western en film-noir. Hoofdpersoon in het verhaal is Vash the Stampede, bijgenaamd ‘The Human Typhoon’ (menselijke wervelwind). Er staat een prijs op zijn hoofd van maar liefst zestig miljard dubbele dollars, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de vernieling van een complete stad. Twee vrouwelijke verzekeringsagenten, Meryl en Milly, zijn belast met de taak om hem in de gaten te houden, zodat hij niet nóg meer schade aanricht. Maar zij leren Vash kennen als een onverbeterlijke pacifist, die juist door zijn pogingen om mensen te beschermen de vernieling over zijn omgeving afroept.

Met enige moeite valt dit nog wel op te maken uit de film. Maar hoe het komt dat Vash nauwelijks veroudert, of op wat voor wereld het geheel zich eigenlijk afspeelt, komt niet ter sprake. Het is daardoor vooral een kwestie van: plaatjes kijken en niet te veel nadenken. Nou zijn die plaatjes gelukkig oogstrelend, dus dat scheelt. Het betreft wederom werk van de beroemde Japanse animatiestudio Madhouse (o.a. ‘Ninja Scroll’, ‘Tokyo Godfathers’), dat ook verantwoordelijk was voor de anime. Die in vergelijking met de film zelfs wat slordig aandoet, kun je nagaan! De karakters hebben geen metamorfose ondergaan, maar zien er nog net zo uit als in de serie (alleen dan een stuk fraaier). Wat overigens wel bijdraagt aan het idee dat ‘Badlands Rumble’ gewoon een lange aflevering is, maar dat terzijde.

Het verhaal speelt zich af ergens halverwege de serie. Het gerucht gaat dat de legendarische overvaller Gasback het op de stad Macca voorzien heeft en van heinde en verre stromen premiejagers toe vanwege de gigantische prijs die hij op zijn hoofd heeft voor een akkefietje van twintig jaar eerder. Een akkefietje waar – heel toevallig – Vash the Stampede ook bij betrokken was. En laat Vash nou ook net onderweg zijn naar Macca! Prima kans om wederom een streek van Gasback te verijdelen. En dat is in feite waar het hele verhaal om draait. Met een fijne bijrol van de charismatische priester/gunman Nicholas D. Wolfwood (een overduidelijke fan-favoriet) en een vrouwelijke premiejager die allergisch is voor mannen.

Met een hoop ontploffingen en een paar zeer aardige pistoolgevechten (die echter niet kunnen tippen aan die in de serie), valt er genoeg te beleven op het actievlak. De humor en frivoliteit waar de eerste helft van de ‘Trigun’-serie om bekend staat, komen ook ruimschoots aan bod. De diepere overpeinzingen uit de tweede helft aanzienlijk minder. Het maakt ‘Badlands Rumble’ tot een heel aardig tussendoortje, maar helaas niet meer dan dat. En voor mensen die het verhaal achter de serie niet kennen, ook nog eens een deels onbegrijpelijk tussendoortje. Hier had – zeker gezien de lange productietijd – veel meer ingezeten.

Wouter de Boer

‘Trigun: Badlands Rumble’ verschijnt maandag 23 april 2012 op blu-ray.