Trio – De jacht op een legendarische schat – Trio – Jakten på Olavsskrinet (2017)

Recensie Trio - De jacht op een legendarische schat CinemagazineRegie: Eva Dahr | 78 minuten | actie, avontuur, familie, misdaad | Acteurs: Naomi Hasselberg Thorsrud, Bjørnar Lysfoss Hagesveen, Henrik Hines Grape, Franziska Tørnquist, Reidar Sørensen, Minh-Khai Phan-Thi, Per Kjerstad, Bjørn Bernt, Regine Stokkevåg Eide, Samantha Lawson, Ole Vidar Skogheim, Roger Haugen

‘Trio – De jacht op een legendarische schat’ gaat over een groepje tieners dat onbedoeld met een internationaal opererende misdaadbende te maken krijgt. Er is onlangs op brutale wijze een relikwie uit een kerk ontvreemd en de dader is waarschijnlijk iemand die bekend staat als ‘de schaduw’. Vrienden Nora, Simen en Lars raken bij deze diefstal betrokken als Nora’s opa een deel van de puzzel in handen krijgt.

Deze in Noorwegen gemaakte actiefilm gaat meteen van start. Aan een introductie van de personages wordt nauwelijks tijd besteed, maar dat komt omdat de doelgroep in het land van oorspong de kinderen al lang en breed kent. De veertienjarige Nora, de vijftienjarige Simen en de zestienjarige Lars zijn namelijk al drie seizoenen op televisie te zien geweest in de gelijknamige, prijswinnende detectiveserie. In ‘Trio – De jacht op een legendarische schat’ blijven de personages daardoor een beetje aan de oppervlakte. Er zijn wat spanningen tussen Nora en Simen, al binnen vijf minuten na aanvang maakt Nora de verkering uit. Maar natuurlijk moet het drietal later samenwerken om het mysterie op te lossen.

Het verhaal is – zeker voor wie meer van dit soort Dan Brown meets Indiana Jones-achtige films heeft gezien – wat aan de eenvoudige kant. De bad guy – een girl in dit geval – heeft niet al te slimme handlangers en een gegronde reden voor het willen bezitten van de schrijn van Sint Olaf, de schat waar het allemaal om draait (die overigens in de tijd van de Vikingen echt heeft bestaan en waar nog altijd naarstig naar gezocht wordt in het fjord van Agdenes). De twist zit hem vooral in de relatie tussen Nora en haar opa. Is hij wel of niet te vertrouwen? Dat maakt het net wat spannender.

Het trio, dat hulp krijgt van buitenstaander Emma (die ook al in seizoen 2 en 3 zat), weet wel heel makkelijk het ene na het andere obstakel te overwinnen. Als dit in het echt zou gebeuren, zou de in een rolstoel zittende nerd Lars binnen de kortste keren een contract aangeboden krijgen door een IT-bedrijf, want zijn hackerskwaliteiten zijn ongeëvenaard. Dat gegeven en het feit dat de tieners overal toegang tot hebben – ook financiële middelen – zit de geloofwaardigheid in de weg, maar het zorgt er wel voor dat het tempo hoog blijft. Tel daarbij op dat je na het zien van het schitterende Noorse landschap zo een enkele reis Noorwegen zou boeken en dat de jonge acteurs prima uit de voeten kunnen met hun rollen en je kunt concluderen dat de doelgroep (9 – 13-jarigen) zich met ‘Trio – De jacht op een legendarische schat’ geen moment zal vervelen. Maar je had hen én de acteurs toch een beter scenario gegund.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 juli 2018
DVD-release: 29 november 2018