Triple Dog (2010)

Regie: Pascal Franchot | 95 minuten | drama, thriller | Acteurs: Britt Robertson, Alexia Fast, Scout Taylor-Compton, Janel Parrish, Emily Tennant, Carly McKillip, Aubrey Mozino, Brett Davern, Jeffrey Ballard, Richard Harmon, Nolan Gerard Funk, Sefton Fincham, Jesse Reid, Sarah-Jane Redmond, Wanda Cannon, Avan Jogia, Valerie Tian, Laura Carswell, Jill Morrison, Julia Maxwell

Sommige films zijn erg genietbaar zonder over sterke eigenschappen te beschikken. Dat klinkt misschien raar, maar dat is het niet. Sommige films zijn zo slecht dat ze juist goed worden. Andere films daarentegen kunnen de vele gebreken opvangen door een hoog tempo aan te houden of door je een sympathieke cast voor te schotelen. ‘Triple Dog’ valt onder die laatste categorie.

In ‘Triple Dog’ draait het om een groep meiden die – al dan niet noodgedwongen – een pyjamafeestje houden. Geen ouderlijk toezicht en gespannen verhoudingen beloven weinig goeds. Als de rebelse Chapin (Robertson) de boel wat op dreigt te schudden, verandert een gepland avondje tutten in een hectisch gebeuren. Chapin stelt voor om een potje Triple Dog te spelen. Deze opgefokte versie van ‘Truth Or Dare’ heeft behoorlijke consequenties. Als je van een opdracht afziet, word je kaalgeschoren. De meiden verzinnen vernederende taken voor elkaar en al snel begint het spelletje uit de hand te lopen.

Het idee achter ‘Triple Dog’ is goed. Spelletjes die uit de hand lopen, leveren vaak toffe films op. Regisseur Pascal Franchot heeft een paar behoorlijk bizarre scènes bedacht en de opbouw naar de vrij spannende finale is ook degelijk uitgewerkt. Helaas is de toon van de film nogal ongelukkig gekozen. ‘Triple Dog’ presenteert zich als een tienerfilm, terwijl er met een betere regie en script meer ingezeten had. Omdat de personages allemaal karikaturen van stereotypen zijn, kun je niet met de personages meeleven en heeft de film een nogal kinderlijke toon. Het Christelijke meisje is overdreven onschuldig, de rebel is te aanwezig, het tutje is te gemeen en het buitenbeentje te cliché voor woorden. Hetzelfde geldt voor de soundtrack vol softe tienerpoppunk en semigevoelige liedjes.

Je kijkt naar typetjes en niet naar mensen. Het overdreven spel maakt het er niet beter op. De cast vertolkt de personages zoals ze in het script staan, maar de stereotypering zorgt ervoor dat alle vorm van geloofwaardigheid verloren raakt. Qua acteerwerk faalt ‘Triple Dog’, maar de frisse uitstraling en het charisma van de actrices vergoedt veel. Het blijft wel leuk om naar ze te kijken. Daarnaast is ‘Triple Dog’ een film voor tieners en tweeners, dus de keuze voor de ietwat kinderlijke toon is begrijpelijk. Jonge meiden zullen vast van de boodschap dat vriendschap voor eeuwig is smullen. Wat deze film redt, is het hoge tempo en de steeds heftiger wordende uitdagingen. Wat gaat er nu weer gebeuren?

‘Triple Dog’ is een leuke film. Als je niet te veel eisen stelt aan het op tieners toegespitste acteerwerk en de karikaturale weergave van de personages wacht er een vermakelijke thriller (in een extra light variant) op je. Verwacht geen film die je bijblijft, maar wel 90 minuten die je helpen ontspannen. En wat kun je meer vragen van dit soort onschuldig vermaak?

Frank v.d. Ven

‘Triple Dog’ verschijnt vrijdag 27 april 2012 op DVD.