Trolls Vakantiespecial – Trolls Holiday (2017)

Recensie Trolls Vakantiespecial CinemagazineRegie: Joel Crawford | 26 minuten | animatie, komedie, familie, fantasie, musical | Originele stemmencast: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Christopher Mintz-Plasse, James Corden, Ron Funches, Kunal Nayyar, Aino Jawo, Caroline Hjelt, Walt Dohrn, Kevin Michael Richardson, Curtis Stone, Mike Mitchell

Een explosie van felle kleuren, glitters en muziek; dat is zo’n beetje de samenvatting van de animatiefilm ‘Trolls’ (2016), uit de stal van DreamWorks. Verhaaltechnisch had het allemaal niet zo veel om het lijf, maar dat werd aardig verbloemd door de swingende soundtrack waarin oude en nieuwe liedjes vakkundig aan elkaar geknoopt werden en waarin het zoetgevooisde stemgeluid van Justin Timberlake een hoofdrol vervulde. De superster scoorde met het aanstekelijke ‘Can’t Stop the Feeling’, speciaal geschreven voor ‘Trolls’, bovendien dé zomerhit van het jaar. De muziek is dan ook de grote kracht van de film, in combinatie met de uitstekende stemmencast die naast Timberlake uit onder anderen Anna Kendrick, Zooey Deschanel, Christopher Mintz-Plasse en Russell Brand bestaat. Want van subtiliteit, een sterk verhaal, indrukwekkende animaties of originele personages hoeft ‘Trolls’ het niet te hebben. Het maakt de jonge doelgroep overigens niks uit, want die geniet met volle teugen van de hysterische parade aan gekkigheid die DreamWorks hen voorschotelt.

Om voort te borduren op het succes van de speelfilm, is er nu een korte film uitgebracht getiteld ‘Trolls Vakantiespecial’ (‘Trolls Holiday’) (2017). Het ongeveer 25 minuten durende filmpje gaat verder waar ‘Trolls’ eindigde, en blikt op de gebeurtenissen terug via de scrapbook-methode die in een vereenvoudigde animatiestijl is uitgewerkt. Dat had origineel kunnen zijn, ware het niet dat zo’n beetje elke animatiefilm waarin een flashback verwerkt is deze aanpak tegenwoordig hanteert. De Trolls en de Bergens hebben vrede gesloten en Troll Poppy (stem van Anna Kendrick) en de voor Bergens mild gehumeurde Bridget (Zooey Deschanel) zijn tegenwoordig elkaar beste vrienden. Waar de Trolls bijna elke dag wel iets te vieren hebben, zijn de Bergens met het begraven van de vredesbijl hun enige feestdag – Trollhappen – kwijtgeraakt. Omdat Poppy dat zielig vindt, trommelt ze Branch (Justin Timberlake) en haar andere vriendjes bij elkaar om de Bergens één van hun feestdagen aan te bieden. Maar terwijl ze razend druk zijn om al die verschillende feestdagen te pitchen voor Bridget en King Gristle Jr. (Christopher Mintz-Plasse), heeft Poppy niet in de gaten dat haar vriendin helemaal niet zit te wachten op dat drukke gedoe.

Het verhaaltje van ‘Trolls Vakantiespecial’ heeft zo mogelijk nóg minder om het lijf dat de full length-animatiefilm waar deze short op gebaseerd is. Desondanks hebben de schrijvers het voor elkaar gekregen er een – niet al te originele – moraal in te verwerken (‘luister goed naar elkaar’) en het belang van (het gezamenlijk vieren van) feestdagen te onderstrepen. Het contrast met de shorts van Pixar – die vaak beduidend korter duren – is enorm, zowel inhoudelijk als artistiek. Voor veel mensen werkt de niks-aan-de-hand stijl van ‘Trolls’ echter wel. Zij worden wat dat betreft op hun wenken bediend, want ‘Trolls Vakantiespecial’ is meer van hetzelfde. Dat betekent dus 25 minuten propvol gepakt met een caleidoscoop aan kleur, glitters, energie en muziek. De stemacteurs draven vrijwel allemaal weer op voor een reprise van hun rol(letje) en ook nu is de muziek weer het enige dat dit filmpje zijn meerwaarde geeft.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

DVD-release: 13 december 2017