Trots & Verlangen – Bouquetreeks De Film: Trots & Verlangen (2016)

Regie: Will Koopman | 68 minuten | romantiek, drama | Acteurs: Noortje Herlaar, Jeroen Spitzenberger, Laura van Bussel, Teun Luijkx, Ruben Lürsen, Meral Polat, Claire Bender, Olinda Larralde Ortiz, Lidewij Mahler, Daniel Kemna, Lili Kooijman

De Bouquetreeksroman: het is een begrip. Ze worden jaarlijks wereldwijd meer dan honderd miljoen keer verkocht en je mag er dan van uit gaan dat ze ook gelezen worden. De makkelijk weglezende boekjes worden door jong (15+) en oud én – al zou je het misschien niet verwachten – door zowel hoog- als laagopgeleiden gebruikt om bij weg te zwijmelen. Toen aangekondigd werd dat er voor het eerst een heuse Nederlandse Bouquetreeksfilm kwam, zorgde dat voor opgetrokken wenkbrauwen, maar natuurlijk ook enthousiaste reacties van de fans van de liefdesverhalen. Regisseur Will Koopman (‘Gooische vrouwen’) blijkt geknipt voor de lastige taak om van een verhaal boordevol clichés een geloofwaardig én onderhoudende film te maken.

‘Trots & Verlangen’ (ook wel bekend als ‘Bouquetreeks De Film: Trots en Verlangen’) gaat over vastgoedadvocate Dominique Curvers (Noortje Herlaar). Zij komt via haar werk in contact met vastgoedmagnaat Alexander Wissing (Jeroen Spitzenberger). Haar baas draagt haar op het verblijf van de normaliter in Spanje verblijvende zakenman zo aangenaam mogelijk te maken, want als deze deal rond komt, verdienen ze veel geld. Natuurlijk springt er direct een vonk over tussen de twee, en wanneer Alexander haar ’s avonds laat vraagt een paar dossiers naar zijn hotelkamer te komen brengen, wordt die vonk een oplaaiend vuurtje.

Na een paar passievolle uren samen (delicaat in beeld gebracht) hoort Dominique Alexander telefoneren en ze gaat er van uit dat het zijn in Spanje achtergelaten partner is. Dus voelt ze zich teveel en vertrekt zonder iets te zeggen. De volgende ochtend moeten de twee weer samenwerken en uiteraard is de sfeer danig bekoeld. Wanneer Dominiques baas tijdens een etentje veel te ver gaat, besluit Dominique haar baan op te zeggen. Met haar kwalificaties heeft ze toch zo ander werk, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Op slinkse wijze heeft Alexander geregeld dat Dominique niet anders kan dan zijn aanbod om voor hem te komen werken in moet gaan. Ze vertrekt voor twee maanden naar Spanje, vastbesloten bij haar standpunt jegens Alexander te blijven. Maar onder de Spaanse zon trekken de twee toch steeds meer naar elkaar toe.

Als Bouquetreeksfilm is ‘Trots & Verlangen’ 100 % geslaagd. Alle benodigde elementen zijn aanwezig: de aantrekkelijke, zeer vermogende (!) man, de knappe, intelligente vrouw en een karrenvracht aan misverstanden en problemen die in een kwartier uitgepraat kunnen worden, maar waarmee tot op het laatst gewacht wordt. In het verhaal eromheen is ook getracht verdieping aan te brengen: zo heeft Dominique een financieel en emotioneel van haar afhankelijke jongere zus, die in een privékliniek verblijft (en die de voornaamste reden vormt voor Dominique om Alexanders vacature te vervullen) en heeft Alexander moeite met de juiste balans vinden in het opvoedingsproces van zijn veertienjarige dochter.

Kortom: voor de liefhebber van zwijmelfilms die zeker wil weten dat niemand het loodje legt (à la Nicolas Sparks) is ‘Trots & Verlangen’ uitermate geschikt. Het acteerwerk is naar behoren – knap dat de acteurs sommige tenenkrommende zinnen die alleen op papier geuit worden toch geloofwaardig weten te brengen. Het publiek dat wat meer eisen aan een film stelt mag ‘Trots & Verlangen’ rustig aan zich voorbij laten gaan.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD-release: 26 juli 2016