Trouble (2019)

Recensie Trouble CinemagazineRegie: Kevin Johnson | 87 minuten | animatie, komedie, familie | Nederlandse stemmencast: Ricardo Blei, Stefania, Rico Verhoeven, Bizzey | Originele stemmencast: Big Sean, Marissa Jaret Winokur, Snoop Dogg, Kevin Chamberlin, Cesar Millan, Colby Lopez, Cher Rue, Harland Williams, Manny Streetz

Er was eens een hondje genaamd Trouble dat twaalf miljoen dollar erfde van zijn baasje. Dat baasje was de steenrijke zakenvrouw Leona Helmsley, die vanwege haar tirannieke benadering van haar personeel de bijnaam ‘Queen of mean’ kreeg. Omdat die twaalf miljoen buitensporig veel geld was om voor het beestje (ten tijden van het overlijden van zijn baasje al negen jaar oud) te kunnen zorgen, werd de erfenis teruggebracht naar twee miljoen dollar. Volgens zijn nieuwe verzorger Carl Lekic, de manager van een van Helmsleys grootste hotels, was dat ruim genoeg om Trouble tien jaar lang mee te kunnen onderhouden. Waar die kosten dan zoal aan opgingen? Jaarlijks werd 100.000 dollar betaald aan beveiliging, 8.000 dollar ging naar de verzorging en 1.200 dollar was bestemd voor hondenvoer (een hondje dat zwemt in het geld haalt allicht zijn neus op voor brokken en pens). Voor Lekic zelf was er een ‘salaris’ van 60.000 dollar voor het naar behoren uitvoeren van zijn taken als verzorger. Na Troubles dood op twaalfjarige leeftijd, ging de rest van het geld naar een fonds voor liefdadigheidsprojecten. Tegen de wens in van Helmsley werd haar geliefde hondje niet bij haar bijgezet in het mausoleum van de familie; de wet in de staat New York verbood dat.

Dit waargebeurde verhaal geldt ongetwijfeld als inspiratiebron voor de animatiefilm ‘Trouble’ (2019) van regisseur Kevin Johnson. De Amerikaan heeft al ruim twee decennia ervaring in de wereld van de animatiefilm, onder meer als Creative Consultant, animator en Storyboard Artist. Op zijn cv prijken titels als ‘The Iron Giant’ (1999), ‘Open Season’ (2006), ‘Astro Boy’ (2009) en ‘Alvin and the Chipmunks 3’ (2011). ‘Trouble’ is de tweede lange animatiefilm die hij regisseert, na ‘The Jungle Book’ uit 2014 (niet te verwarren met de in alle opzichten superieure live action verfilming die Jon Favreau twee jaar later maakte). Misschien niet de meest aansprekende titel, maar Johnson is een hardwerkende man die in de marge toch zijn graantje meepikt in het overvolle animatielandschap. Voor het verhaal van ‘Trouble’ werkte hij samen met maar liefst vijf verschillende schrijvers, van wie Judah Miller (bekend van de animatieseries voor volwassenen ‘American Dad’ en ‘King of the Hill’) de bekendste is. Dat zijn vrij veel mensen voor een film die zich primair richt op kleine kinderen en dus niet al te ingewikkeld is.

Het kleine hondje Trouble voelt zich de koning te rijk in de enorme villa van zijn bazinnetje, een oude rijke barones. Hij heeft een enorm bed voor zichzelf alleen, dagelijks krijgt hij een grote biefstuk te eten (en die mag hij aan tafel verorberen!), laat zich masseren en na een grote boodschap wordt zijn achterste voor hem afgespoeld. Niets dat hem dat luizenleventje afneemt. Of toch… Op een dag komt zijn lieve bazinnetje te overlijden en dan wordt de toekomst voor Trouble ineens heel onzeker. Een verre nicht van de barones rekent zich als enige erfgenaam al rijk en staat plots met haar al even gemene echtgenoot op de stoep. Ze willen het ‘mormel’ zo snel mogelijk buiten de deur zetten. Trouble komt terecht tussen de straathonden, onvriendelijke dansende eekhoorns en boze pizzabakkers en heeft de grootst mogelijke moeite zich te redden in de boze buitenwereld. Gelukkig is daar de zingende pizzabezorger Zoë die hem onder haar hoede neemt. Tegelijkertijd ontdekt het duistere duo dat zijn intrek in de villa heeft genomen dat ze Trouble juist heel hard nodig hebben om enig aanspraak te kunnen maken op het fortuin. Ze huren een merkwaardige maar illustere dierendetective in om het hondje op te sporen.

In de originele versie zijn de stemmen van onder anderen Big Sean, Snoop Dogg en hondentrainer Cesar Millan te horen; in de Nederlandse vertaling worden de personages van stem voorzien door onder anderen YouTube-ster Stefania, kickbokser Rico Verhoeven en rapper Bizzey. Een bont gezelschap met veel muzikale kwaliteiten, die echter niet kan voorkomen dat ‘Trouble’ tegenvalt. Op de animaties valt weinig aan te merken, al is het allemaal niet baanbrekend wat we krijgen voorgeschoteld. Het grootste manco is het schrijfwerk; het verhaaltje is weinig origineel, de personages zijn matig uitgewerkt en de humor pakt maar zelden zo uit als de makers bedoelen. De kwade eekhoorns bijvoorbeeld, die om de haverklap een Michael Jackson-achtige dans aanvangen werken hoofdzakelijk op de zenuwen, net als de dierendetective. Beter pakt de moeizame relatie tussen Trouble en een verbitterde straathond uit, al is de boodschap die met dit verhaallijntje samenhangt wel wat afgezaagd. De cameo van singer-songwriter Jason Mraz lijkt er bij de haren bijgesleept en zal de jonge Nederlandse kijkers waarschijnlijk niks zeggen.

In het overvolle aanbod aan animatiefilms moet je van goede huize komen om een beetje op te vallen en indruk te maken. De bedoelingen van de makers zijn ongetwijfeld goed, maar ‘Trouble’ slaat jammer genoeg te vaak de plank nét mis.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 10 oktober 2019
DVD- en blu-ray-release: 10 april 2020