Troy (2004)

Regie: Wolfgang Petersen | 160 minuten | actie, drama, oorlog, avontuur, romantiek | Acteurs: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Brian Cox, Sean Bean, Brendan Gleeson, Peter O’Toole, Julie Christie, Garrett Hedlund, Tyler Mane, Saffron Burrows, Rose Byrne

Agamemnon, Ajax, Hektor; het zijn van die namen die vrijwel iedereen kent, maar wat was het ook weer dat zij gedaan hebben om zo in ons geheugen gegriefd te zitten? In het tijdperk van het samengaan van de stammen van Griekenland laat zich dat makkelijk raden: zij hebben heldendaden verricht. En daar draait ‘Troy’ om. Helden die vechten voor eeuwige roem en glorie. Voor zichzelf, voor hun volk of voor hun nageslacht of … voor de liefde van een vrouw.

De film is gebaseerd op het verhaal uit de Ilias van Homerus. Deze oorlog om Troje, waarvan niet duidelijk is of hij werkelijk heeft plaatsgevonden, speelde rond 1200 VC. Homerus gaat in zijn verhaal diep in op de beweegredenen van de verschillende personages die ten strijde trekken en laat daarmee voor het eerst in zijn tijd de complexiteit zien van het goede en het kwade. Aan David Benioff was de uitdaging het script te schrijven voor ‘Troy’. En daarin is hij goed geslaagd om precies die complexiteit in de verschillende karakters te tonen. Tegelijkertijd hebben de karakters een hedendaags en menselijk gezicht gekregen, waardoor de film als heel natuurlijk en geloofwaardig overkomt.

Regisseur Petersen hechtte eveneens veel waarde aan de geloofwaardigheid van de film. Aan de opbouw van de setting is een aardig onderzoek voorafgegaan. Niettemin kloppen niet alle elementen in de film. Troje was vermoedelijk een veel kleinere, plattere en bescheidenere nederzetting, maar voor de film is dit uitvergroot om het interessanter te maken. Qua beelden, haardracht en kostuums is er een gemiddelde genomen van stijlen in de omliggende tijdsbestekken. Een expert die het verschil ziet.

Alle binnenopnamen zijn nagebouwd in een studio vlakbij Londen. De stad Troje werd in Malta uit het zand opgetrokken en de slagvelden vanaf de zee, maar ook die op de uitgestrekte vlakten zijn weer gefilmd in Mexico. Samen met het animatiewerk op computers is het best knap dat deze film in slechts een jaar tijd in elkaar is gezet. Het heeft dan ook miljoenen gekost om deze film te maken. Niet in het minst omdat er een groot aantal zeer getalenteerde acteurs is aangetrokken.

De acteurs maken de film dan ook tot een spektakel. De heroïek straalt er vanaf. En dan niet in de stijl van de Romeinen in ‘Ben Hur’ (1959), maar zoals je de Grieken van die tijd werkelijk voor je ziet. Dat de acteurs zichzelf hebben ontwikkeld is eigenlijk in de ene persoon van Peter O’Toole te zien, die jaren geleden zijn faam behaalde in de klassieker ‘Lawrence of Arabia’ (1962) en nu weer glorieert als koning Priamus van Troy. Brad Pitt speelt eveneens op een sublieme wijze de brute en arrogante Achilles die kickt op zijn eigen kracht, maar tegelijkertijd gevoel voor eer blijkt te hebben. Eigenlijk doen alle acteurs weinig aan elkaar onder. ‘Troy’ is een geweldige, geloofwaardige film waar je je na het zien nog lange tijd net iets verheven voelt. Komt dat zien!

Saskia Bruins

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 13 mei 2004