Trucks – Stephen King’s Trucks (1997)

Regie: Chris Thomson | 95 minuten | drama, horror, thriller, science fiction | Acteurs: Timothy Busfield, Brenda Bakke, Aidan Devine, Roman Podhora, Jay Brazeau, Brendan Fletcher, Amy Stewart, Victor Cowie, Sharon Bajer, Jonathan Barrett, Rick Skene, Don Granberry, Barbara Lee Edwards, Gene Pyrz, Kirk Harper

Vele van Stephen Kings nagelbijtende verhalen worden al sinds jaar en dag verfilmd. Er is een aantal hele goede verfilmingen bij (‘The Shining’, ‘The Shawshank Redemption’, ‘Misery’), maar het gros ontstijgt niet het niveau van de gemiddelde B-horrorfilm. Het verhaal Trucks is een kort verhaal en werd al eens verfilmd in 1986 met als titel ‘Maximum Overdrive’ met in de hoofdrol eighties-ster Emilio Estevez en had als regisseur Stephen King zelf. Die film was nou niet echt een meesterwerk dus werd speciaal voor de televisie dit verhaal in 1997 nog eens verfilmd. De originele titel van het verhaal bleef gehandhaafd. Het verhaal is typisch Stephen King: de strijd van de eenvoudige mens tegen een almachtig duister kwaad. Het kwaad kent in Kings verhalen vele vormen en ditmaal nemen boze geesten bezit van vrachtwagens die plotsklaps veranderen in moorddadige en bloeddorstige voertuigen.

Het geheel speelt zich voor de verandering niet eens allemaal af in Maine, Stephen Kings thuisstaat, maar in een woestijngehucht in Nevada. Vlakbij dit gehucht ligt namelijk het beruchte Area 51. Dit gebied bestaat echt en hierin ligt een geheime Amerikaanse vliegbasis. Deze basis is in het verleden door UFO-aanhangers vaak genoemd als locatie waar de Amerikaanse overheid buitenaardse intelligente wezens verborgen zou houden. Een ideale plek voor boosaardige geesten dus. In dit gehuchtje maken we kennis met een aantal mensen die allemaal met een bepaalde reden daar zijn, het zij als toerist, het zij op doorreis of simpelweg aan het werk. Zoals het een goede standaardfilm betaamt is dit een gemêleerd gezelschap bestaande uit een oude hippie, twee tieners, een stel uit de stad, een mooie vrouw, wat lokale boeren en een held. Bijna allemaal maken ze iets vreemds mee met zware vrachtwagens in het begin van de film en het is duidelijk dat er iets ergs te gebeuren staat en niet veel later is de groep mensen gevangen in een benzinestation terwijl rondom hen de trucks scheuren, een ieder proberen te doden die een ontsnappingspoging waagt.

‘Maximum Overdrive’ was niet zo’n beste film, maar dit ‘Trucks’ is echt bar slecht. De grote vraag is waarom regisseur Chris Thomson zo’n slechte remake heeft durven maken. Als je een remake maakt van een slechte film valt er eigenlijk alleen maar eer te behalen zou je denken: niet dus, het kan nog erger. Het acteerwerk is tenenkrommend slecht, de actiescènes niet om aan te zien en geen enkel moment is het spannend of angstig en geen enkel moment leef je mee met de groep mensen. De trucks zijn ook niet echt angstaanjagend en dat is jammer want dat zoiets wel heel angstig kan werken heeft Steven Spielberg bewezen met ‘Duel’ of denk maar eens aan de openingsscène van ‘Jeepers Creepers’. Niks van dat alles, ‘Trucks’ komt behoorlijk stupide over met als dieptepunt de scène waarin een radiografisch bestuurbaar vrachtwagentje de postbode aanvalt.  Dit is Stephen Kings ‘Close Encounter of the Machine Kind’ schreeuwt de hoes van ‘Trucks’, een absurde vergelijking natuurlijk. Goed, het verhaal is wellicht ook niet dermate dynamisch voor een écht goede verfilming maar ‘Trucks’ is toch wel een dieptepunt in Stephen King-verfilmingen. De meester zou zich schamen.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 1.5