True Legend – Su Qi-Er (2010)

Regie: Woo-ping Yuen | 115 minuten | actie, drama, geschiedenis | Acteurs: Man Cheuk Chiu, Xun Zhou, Michelle Yeoh, Xiaogang Feng, Andy On, Luxia Jiang, Chia Hui Liu, Ka-Yan Leung, Will Liu, Jay Chou, Xiaodong Guo, David Carradine, Conan Stevens

‘True Legend’, of ‘Su Qi-Er’, speelt zich af in China tijdens de 19e eeuw, waar de sympathieke en bescheiden Su (Man Cheuk Chiu) als generaal van de Qing dynastie zij aan zij vecht met zijn stiefbroer Yuan Lie (Andy On). Deze stiefbroer ontpopt zich niet veel later als verbitterde, haatdragende despoot. De zoon van Su en zijn vrouw Yuan Ying (Xun Zhou) wordt ontvoerd en Su wordt ernstig verwond. Naarmate het verhaal vordert, moet Su opnieuw in training gaan maar moet ook zichzelf zien te hervinden. Dit klinkt als het typische verhaal van de held die zich op moet werken om aan het einde van de film de slechterik te verslaan. Niet echt origineel dus. Ook zit er aan het einde van de film weinig logica meer in het verhaal – waar je normaliter het einde van de film zou verwachten wordt er opeens weer een nieuw onderwerp aangeboord, en is het oorspronkelijke verhaal van de film eigenlijk compleet veranderd.

Naast de hoofdpersoon Su bestaat de cast uit vele bekende namen. Zo wordt de rol van Sister Yu gespeeld door de Maleisische actrice Michelle Yeoh, die bekend is van rollen in ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’, ‘Memoirs of a Geisha’ en ‘Tomorrow Never Dies’. Ook de Chinese popster, regisseur en acteur Jay Chou komt in de film voor – hij speelt de rol van de Wushu-god. Leuk detail is dat tegen het einde van de film ook een rolletje is gereserveerd voor David Carradine (hij speelde onder andere de rol van Bill in ‘Kill Bill’). Dit zou tevens één van zijn laatste rollen zijn voor zijn overlijden in juni 2009. Ook voor Chia Hui Liu (hij speelde ook in ‘Kill Bill’, waar hij de rollen van de meester Pai Mei en Johnny Mo vertolkt) is er een kleine rol weggelegd – hij speelt de dronken bebaarde kompaan van de Wushu-god. Het lijkt erop dat deze sterrencast voornamelijk aanwezig is om de film meer commercieel aanzien te geven, aangezien de rollen van de sterren maar klein zijn en aan het verhaal weinig toevoegen.

In de actiescènes zien we de expertise van de regisseur Woo-Ping Yuen duidelijk terug. Terwijl hij vroeger zelf ook in veel actiefilms heeft gespeeld, is hij voornamelijk bekend als actie-choreograaf, waarbij hij meewerkte aan onder andere ‘Kill Bill’, ‘The Matrix’, en ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’. Ervaring genoeg dus op dat gebied. De actiescènes zien er dan ook flitsend en vloeiend uit, waarbij er veel verschillende effecten worden gebruikt. Slowmotion-beelden worden afgewisseld met versnelde beelden, en het ziet er daardoor goed uit. De vechtscènes, die op veel unieke locaties plaatsvinden, zijn duidelijk het sterkste punt van de film.

De locaties zijn origineel en mooi gemaakt. De plek waar Su in gevecht is met de Wushu-god, bijvoorbeeld, is een groot tempelachtig gebouw, waarop grote griezelige hoofden prijken. De beelden hiervan zien er zeer goed uit. Jammer genoeg staat dit dan wel weer scheef in verhouding met andere scènes waar het decor wat minder is uitgewerkt – het ziet er niet overal heel realistisch uit, en het decor lijkt er soms maar simpel achtergeplakt te zijn. Zoals bij dit soort films niet ongebruikelijk is, geldt het motto ‘alles kan kapot’ en dat gebeurt dan ook – de enige functie van het aanwezige meubilair en decoraties lijkt te zijn dat het gebroken moet worden. Voor fans van het echte vechtspektakel waarbij het verhaal ondergeschikt is aan de actie – in deze film van een goed niveau – is dit een prima te verteren film. Maar veel verder dan dit komt het niet – daarvoor is het verhaal te simpel en zijn de karakters te stereotype. De bekende cast kan dit feit helaas niet veranderen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5