True North (2006)

Regie: Steve Hudson | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Peter Mullan, Martin Compston, Gary Lewis, Steven Robertson, Angel Li, Hark Bohm, Wang Li Jun, Ren Hao, Shi Ming, Pat Kiernan, Tutu Babatunde, Anna Breuer, Maurice Byrne, Yvonne Costello, Ning Ning Gho, Ren Hang, Feng Hui, Lei Jia, Han Jun, Jinge Li, Zandie Mabiusa, Yang Mei, Zhou Ming, Huang Li Rong, He Hong Tao, Vue Lang Xue, Xue Sheng Ying, Zhao Yun, Lijuan Zhao, Lange Zian

Een tocht van België naar Schotland die voor een viertal Schotse vissers levensbepalend blijkt, maar minstens zo van levensbelang is voor de Chinese immigranten, die illegaal in het laadruim vervoerd worden, dat is wat ‘True North’ de kijker voorschotelt. Een meeslepend drama met thriller trekjes en beangstigend dicht bij de werkelijkheid komt, de opmerking ‘inspired by true events’, die hier ontbreekt, zou maar zo in beeld kunnen komen. In juni 2000 kwamen 58 Chinese illegale immigranten om het leven tijdens een transport van Calais naar Dover, Het verhaal van ‘True North’ werd bedacht door regisseur en scenarioschrijver Steve Hudson, die zich afvroeg wat arme vissers zouden doen als ze geen andere uitweg meer zien dan mensensmokkel. Sean (Martin Compston) ziet met lede ogen aan hoe het vissersbedrijf van zijn vader te gronde wordt gericht. Er komen te weinig inkomsten binnen en hij maakt zich terecht grote zorgen. De boot is alles wat zijn vader nog heeft en er moeten snel maatregelen getroffen worden willen ze het schip nog kunnen behouden. In Oostende, waar het schip voor anker ligt, bezoekt hij op aanraden van collega Riley een louche handelaar (Hark Bohm) die hem een stapel geld aanbiedt in ruil voor het vervoeren van een groepje Chinese immigranten. Sean had liever sigaretten gesmokkeld, maar denkt ook hieraan makkelijk te verdienen en aarzelt nauwelijks.

Als Riley dronken terugkomt van zijn bezoek aan een Belgisch bordeel (hetgeen overigens bijzonder amusante scènes oplevert) ontdekt hij op de boot een rij wachtende Chinezen. Na zijn eerste protesten, wordt hij echter al gauw enthousiast gemaakt door Sean als hij hoort wat de opbrengst van dit illegale vrachtje is (vierduizend euro). De twee medeplichtigen proberen met man en macht hun wetenschap geheim te houden voor de kapitein en de scheepskok. Tegelijkertijd zien ze zich voor een levensgroot dilemma geplaatst: als ze terugkeren naar hun haven zonder dat ze voldoende vangst hebben, krijgen ze onherroepelijk controle van de douane, blijven ze enkele dagen langer varen om zo meer vissen te vangen, kunnen de Chinezen onder het dek sterven.

Het feit dat het verhaal vanuit de vissers verteld wordt is goed gekozen. Evenals de vissers weet nu ook het publiek nauwelijks iets van de Chinezen, ze blijven anoniem. Het enige dat daarop aan te merken is is dat de eerste introductiescène dan wat overbodig lijkt. De opnamen in de Noordzee zijn fantastisch gedaan, een absolute topprestatie van de cameraploeg. De scènes die zich tijdens de woeste storm afspelen hebben zo’n kracht, dat je alleen maar ademloos kunt toekijken. Peter Mullan is ijzersterk in zijn rol als flierefluitende Riley, die ondanks zijn stoere houding ten opzichte van het leven over een groot hart blijkt te beschikken. Deze onverwachte karakterontwikkeling is slechts een verrassing die Steve Hudson voor de kijker in petto heeft. We zien Riley veranderen van een immer alcohol consumerende hoerenloper en pornoliefhebber naar een man die over een groter moraal blijkt te beschikken dan zij van wie je het zou verwachten. Hij lijkt op het eind de meest verstandige van het stel te zijn geworden. Ook Compston overtuigt als schipper die heen en weer geslingerd wordt tussen het willen redden van zijn vader’s boot en zijn geweten.Bovendien is de vriendschap die tussen het Chinese meisje Su Li (Ang Lee) en de zwakzinnige scheepskok (Steven Robertson) ontstaat erg roerend. Robertson legt het er wellicht iets te dik bovenop, met zijn onnozele blik, maar weet zijn vertolking net binnen de perken te houden.

‘True North’ is een spannend en boeiende film, prachtig, vaak spectaculair gefilmd en geacteerd. De onderliggende boodschap is erg belangrijk. Must-see voor wie graag sociale Britse drama’s à la Ken Loach ziet.

Monica Meijer