True Spirit (2023)

Recensie True Spirit CinemagazineRegie: Sarah Spillane | 109 minuten | avontuur, biografie | Acteurs: Teagan Croft, Alyla Browne, Cliff Curtis, Josh Lawson, Anna Paquin, Bridget Webb, Vivien Turner, Stacy Clausen, Freya Callaghan, Chris Hillier, Todd Lasance, Alice Tate, Ling Cooper Tang

Uitzonderlijke jongeren vind je overal en altijd. De een schrijft een meesterwerk op zijn zestiende, de ander wint een groot tennistoernooi als sliertige puber. De Australische Jessica Watson is er ook zo een. Zij vond het een tof plan om op haar zestiende in haar eentje de wereld rond te zeilen. Dit leverde een hoop maatschappelijk gedoe op, net zoals bij het Nederlandse zeilmeisje Laura Dekker, maar ook Jessica was niet te stuiten. Ze schreef er na afloop een boek over, dat boek is dan weer de basis voor het publieksvriendelijke zeildrama ‘True Spirit’. Hierin volgen we de voorbereidingen van Jessica op haar grote avontuur en natuurlijk de zeiltocht zelf.

‘True Spirit’ is zeker geen film voor de pure zeilliefhebber. In tegenstelling tot de meeste films in het genre, zien we maar weinig van het dagelijkse geploeter aan boord. Ook worden technische details zoveel mogelijk gemeden. Wat we wel zien zijn drie grote obstakels die Jessica moet overwinnen (twee keer storm, een keer windstilte). Daarnaast zien we haar gesprekken met het thuisfront en wat vrolijk en minder vrolijk gedoe in haar bootje. Ook de onvermijdelijke walvis en de even onvermijdelijke dolfijnen ontbreken niet.

Door de focus te leggen op het spectaculaire en het emotionele, is er van verdieping en scherpte geen sprake en dobbert deze film vooral rond in Disneysferen. Hoewel dit een Australische productie is, lijkt Jessica’s familie afkomstig uit een mierzoete Amerikaanse familiefilm. De familie paart een overmaat aan liefdesbetuigingen en flauwe humor aan tegeltjeswijsheden van het soort dat een mens alles kan bereiken als hij maar echt wil. Het soort wijsheid dat prima werkt als je op een geprivilegieerde plek bent geboren maar waar menig kansloze wereldburger een spontane opvlieger van krijgt.

Voor liefhebbers van uitdagende cinema is ‘True Spirit’ geen aanrader. Voor een avondje glad vermaak werkt de film prima. De beelden van een woeste zee en een kwetsbare bootje zijn redelijk spectaculair, de spanning wordt goed opgebouwd en Teagan Croft zet een fris, sympathiek en dapper type neer. Bovendien zingt ze Bowie’s ‘Starman’ zo gruwelijk vals, dat het vanzelf weer leuk wordt. Neemt niet weg dat deze film wel wat meer valse noten had kunnen gebruiken. Nu is het een iets te soepele reis op een iets te vlakke zee. Een vergelijking die al even gemakzuchtig is als het gebodene in deze film.

Henny Wouters

Waardering: 3

VOD-release: 3 februari 2023 (Netflix)