True Things (2021)

Recensie True Things CinemagazineRegie: Harry Wootliff | 102 minuten | drama | Acteurs: Ruth Wilson, Tom Burke, Hayley Squires, Elizabeth Rider, Frank McCusker, Ann Firbank, Tom Weston-Jones, Nathan Ampofo, Michael Moreland, Charlie Heptinstall, Gledys Ibarra, Joshua Sinclair-Evans, Jordan John, Melissa Neal, Arthur Cull, Alice Snow

Kate (Ruth Wilson) is een vrijgezelle dertiger, die bij een Britse variant van het UWV werkt. Op een dag helpt ze een ex-gevangene, die haar vervolgens mee uit vraagt. Met deze onvoorspelbare praatjesmaker, die ze later in haar mobieltje opslaat als ‘Blond’ (Tom Burke), loopt ze hard van stapel. Voor ze het weet, hebben ze seks in de parkeergarage. Haar wat eentonige vrijgezellenbestaan gaat daarna gewoon door, met het eten van diepvriespizza’s en het scrollen op Instagram. Tot ze de contactgegevens van ‘Blond’ opzoekt en hem een appje stuurt. Het wordt een app-conversatie, waarna ze een romantische zwemdate hebben. Ondanks waarschuwingen van haar collega-vriendin Alison (Hayley Squires), begint Kate de voormalig gedetineerde als relatiemateriaal te zien, maar dat is niet direct wederzijds. Als ‘Blond’ later onverwacht voor haar neus staat en ze samen wild gaan feesten, lijkt hij zich ineens te willen binden. Hij nodigt haar zelfs uit om mee te gaan naar de bruiloft van zijn zus in Spanje. Wil hij echt een relatie met Kate of wordt ze gebruikt?

Het drama ‘True Things’ van Harry Wootliff is qua uitgangspunt niet echt origineel. Het concept van een vrouw die voor een bad boy valt kennen we intussen wel. Toch is dit een ronduit intrigerende film. Ten eerste door de obsessie van Kate, die langzaam overgaat in een mentale crisis. Kun je haar observaties en ervaringen eigenlijk wel vertrouwen? Ondertussen weet je niet hoe ‘Blond’ werkelijk over Kate denkt en hoe crimineel hij precies is. Het zijn twee ambigue, interessante personages, die door Wilson en Burke ook overtuigend worden neergezet.

Daarbij is met name Kate een aangrijpend personage. Ze komt sociaal onhandig en eenzaam over, en ze lijkt moeite te hebben met andermans verwachtingen. Haar gebrek aan zelfvertrouwen wordt ook mooi verbeeld. Bijvoorbeeld in de ontroerende slaapkamerscène, ergens halverwege de film, waarin ze ‘Blond’ haar onzekerheid laat blijken (“Niemand vindt me leuk”). Maar als de onvermijdelijke fase aanbreekt waarin ze zichzelf als het ware vindt, wordt het iets minder interessant. Kate is in de overwinningsmodus, maar waar het keerpunt zit is niet geheel duidelijk en haar ontwikkeling voltrekt zich te snel.

‘True Things’ is een fascinerend, goed geacteerd drama over de ongemakkelijke Kate, die overweldigd raakt door de wispelturige ex-bajesklant ‘Blond’. De twee karakters vallen niet makkelijk te doorgronden en zijn daardoor bijzonder boeiend. Tot aan de laatste akte, want die beantwoordt niet helemaal aan de verwachtingen.

Ester Šorm

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 augustus 2023