Truly Madly Deeply (1991)

Regie: Anthony Minghella | 106 minuten | drama, fantasie, muziek, romantiek | Acteurs: Juliet Stevenson, Jenny Howe, Alan Rickman, Carolyn Choa, Bill Paterson, Christopher Rozycki, Keith Bartlett, David Ryall, Stella Maris, Ian Hawkes, Deborah Findlay, Vania Vilers, Arturo Venegas, Richard Syms, Michael Maloney

‘Truly Madly Deeply’, geschreven en geregisseerd door Anthony Minghella is een warme film over het verlies van een geliefde en hoe er mee om te gaan. Juliet Stevenson speelt de rol van Nina, een jonge vrouw met een warme persoonlijkheid, een rol die goed bij haar past. Ze heeft het moeilijk met het verlies van haar plotseling gestorven man Jamie (Alan Rickman) en staat op het punt van instorten. Dan komt Jamie terug en ze weet niet wat haar overkomt. Deze scène is ontzettend mooi gefilmd en bedacht en de muziek is ontroerend, de makers hebben Bach gebruikt en dat past helemaal in het plaatje.

Al is dit een film met een zware lading, verlies en verdriet, toch zorgt Rickman in combinatie met Stevenson voor een luchtige komische noot. De dialogen zijn scherp en ontroerend. Duidelijk een Britse film en geen Hollywood-oorsprong. Dat maakt het voor sommigen misschien langdradig, maar dat is juist de kracht van deze film. Liefhebben om vervolgens los te laten is een lang proces en dat maakt deze film op bijzondere wijze duidelijk. Minghella is onder andere ook regisseur van ‘The English Patient’ (1996) en ‘The Talented Mr. Ripley’ (1999), ‘Truly Madly Deeply’ past qua verhaal en gevoel prima in dat rijtje.

Jamie brengt niet alleen de levenlust terug van Nina, maar neemt ook een stel vrienden mee die hij heeft leren kennen. Dit zorgt voor de nodige problemen en hachelijke situaties, een luchtige onderbreking van het zware verhaal. Nina vraagt zich af of het het allemaal wel waard is. Als ze ook nog eens de charmante Mark (een mooie rol van Michael Maloney) tegenkomt moet ze kiezen tussen haar oude liefde en een nieuwe kans op een grote liefde. De kijker wordt op subtiele wijze meegevoerd in deze moeilijke keuze en het zijn vooral de acteurs die zorgen dat men helemaal wordt meegesleept tussen de twee grote liefdes van Ninas leven.

Uiteindelijk geeft Jamie toe en ziet hij in dat een levende minnaar toch beter voor haar is en hij laat haar vrij. De manier waarop Minghella dit brengt is ontroerend en goed gekozen.

‘Truly Madly Deeply’ is een mooie film waarbij men ziet hoe moeilijk het proces van loslaten. De sfeer is bijzonder en laat de kijker stil achter. De muziek versterkt het verhaal, dit is een typische film waarin alles mooi in harmonie met elkaar is.

Tessa Obbens