Tsjernobyl Hearts (2012)

Regie: Emilie Verhamme | 21 minuten | korte film, thriller | Acteurs: Martin Nissen, Agathe Briand, Muriel Ferrer, Delphine Girard

Eerlijk gezegd zouden wij het niet kunnen appreciëren als een wildvreemde plotseling ons gras begon te maaien. Als die persoon ook nog eens aan de ontbijttafel verscheen zouden we het ongetwijfeld Spaans benauwd krijgen.  Het is die naargeestige sfeer waar regisseuse Emilie Verhamme op teert. Gedurende de hele film hangt er iets dreigends in de lucht. Ieder moment kan de situatie ontploffen en dat zorgt voor een erg bevreemdende kijkervaring.

Eigenlijk hebben de twee bewoonsters van een huis in Frankrijk er zelf om gevraagd wanneer ze twee jongeren in hun zwembad betrappen. De twee blijken de vorige bewoners van het huis te zijn. Broer en zus verloren echter hun ouders. Nu keren ze dus terug naar de plaats waar ze opgroeiden. Marie en haar dochter Delphine nodigen de weeskinderen dan maar uit om een kijkje te nemen. Normaal redenerende mensen hadden zich zeker vragen gesteld bij de indringers, het is tenslotte hun huis niet meer. Jules en Adrien nemen de invitatie echter gretig aan en lijken niet van plan om snel te vertrekken.

Ondanks het feit dat de jongeren iemands eigendom betreden, gedragen ze zich akelig beleefd en wekken ze nergens de indruk dat ze zich willen opdringen. Maar in hun gedrag zijn subtiele veranderingen merkbaar die leiden tot een ijzingwekkende uitkomst.
Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel in ‘Tsjernobyl Hearts’. Maar het contrast tussen de bizarre handelswijze van de weeskinderen  en  de naïviteit van de bewoners zorgt voor een onzichtbare maar voelbare implosie bij de personages die uiteindelijk toch aan de oppervlakte komt. Ondanks het repetitieve karakter laat deze prent je zeker niet onbewogen achter.

Jochem Geelen

‘Tsjernobyl Hearts’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).