Tu ressembles à moi – You Look Like Me (2014)

Regie: Pierre Hébert, René Lussier | 6 minuten | animatie, korte film

I read the story of your life – I saw photos of you
I saw you passing by – only passing by
But I couldn’t forget your eyes

‘Tu ressembles à moi’ (‘You Look Like Me’) is een animatiefilm die tot stand kwam uit de samenwerking van vier mannen. Het begon met een Franse tekst van Paule Marier, waar Jim Corcoran een Engelse vertaling maakte. De Franse artiest René Lussier maakte muziek bij de tekst en deze laatste twee mannen besloten ook beelden aan het geheel toe te voegen. Tenslotte werd zo ook de Canadese animatieveteraan Pierre Hébert bij het project betrokken. Het resultaat is een bevreemdende short.

Abstracte animatietechnieken en een hypnotiserend narratief worden in dit korte filmpje met elkaar gecombineerd. Het gaat eigenlijk vooral over menselijke ontmoetingen. Uit ogen kan veel afgelezen worden:

You look like my little brother Eugene
So shy, it’s embarrassing.
You look like my little brother Theo
A timid heart – his eyes hidden behind curtains
You look like my little sister Laurence
Her heart under lock and key – her eyes silenced

Door een dag heen heerst er een onophoudelijk komen en gaan van mensen. In de metro, op televisie, op straat. We ontmoeten honderd paar anonieme ogen, waaruit we soms denken iets af te kunnen leiden. We kunnen speculeren over wat er zich in het hoofd afspeelt van die onbekende naast ons in een bushokje, maar echt weten zullen we het nooit. Wellicht herkennen we in een flits onszelf of onze naasten in de mensen die dagelijks langs ons heen lopen. In ‘Tu ressembles à moi’ komen al deze vage ontmoetingen, al deze onbekende ogen, vijf minuten lang samen in een mix van beeld, geluid en narratief.

Hébert was al een tijdje bezig met geanimeerde hoofden en gezichten van een serie van live-voorstellingen getiteld ‘Tropismes’. De animatie in ‘Tu ressembles à moi’ bestaat uit een collage van verschillende videofragmenten van ‘Tropismes’. Volgens Hébert duurde het proces om deze kort film in elkaar te steken ‘of drie maanden of drie jaar’. Het resultaat is een interessante, maar erg experimentele, multidisciplinaire kortfilm.

Esca van Blarikom