Tunnelrat (2008)

Regie: Raf Reyntjens | 20 minuten | oorlog, korte film | Acteurs: Peter Connelly, John Flanders, Thomas Janssens, Roman Knizka, Jef Ravelingien, Stefan Sattler, Matthias Schoenaerts

Kijkers die last hebben van claustrofobie en benepen ruimtes haten kunnen ‘Tunnelrat’ misschien best skippen. Dit originele Wereldoorlog I-verhaal speelt zich namelijk af op een kleine vierkante meter. Ze laten daardoor wel een bloedstollend en notabel kleinood aan zich voorbij gaan.Geallieerden en Duitsers maken elkaar het leven zuur aan het front. Ze saboteren elkaars stellingen via ondergrondse tunnels. Die tunnels zijn op hun beurt ook weer een doelwit. Tijdens een missie van John Atkins (Matthias Schoenaerts) stuit hij pardoes op een Duitser. De twee komen vast te zitten in een kleine ruimte. Omringd door aarde en ratten ontstaat er fysieke en psychologische geladenheid.

‘Tunnelrat’ is een opmerkelijke kijkervaring die vanaf het begin bij het nekvel grijpt, spannend is en tegelijkertijd de horror van de loopgraven laat zien. Twee mensen, aartsvijanden die neus aan neus staan in een zelf gedelfd graf. Vervelend en saai? Nergens. Raf Reyntjens dirigeert het tempo met vaste hand en slaagt erin om voortdurend de aandacht van de kijker vast te houden omdat je absoluut wil weten waar dit naar toe gaat. Het einde is misschien wat vergezocht maar verknoeit het geheel zeker niet. Een dikke pluim voor Matthias Schoenaerts die zich niet alleen kan opladen voor grote producties. Respect ook voor de makers om zoveel zorg te besteden aan de authentieke settings en dit voor een film die nog geen half uur duurt. Een origineel gegeven in een unheimisch decor.

Jochem Geelen