Turbo (2013)

Regie: David Soren | 96 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, sport | Nederlandse stemmencast: Waldemar Torenstra, Ruben van der Meer, Javier Guzman, Roué Verveer, Murth Mossel, Maurits ‘Nega’ Delchot, Lieke van Lexmond, Patrick Martens, Tony Neef | Originele stemmencast: Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Michael Peña, Samuel L. Jackson, Luis Guzmán, Bill Hader, Snoop Dogg, Maya Rudolph, Ben Schwartz, Richard Jenkins, Ken Jeong, Michelle Rodriguez, Mario Andretti, Mike Bell, Aidan Andrews, Aaron Berger, Jen Cohn, Ryan Crego, Rich Dietl, Paul Dooley, Derek Drymon, Susan Fitzer

Het wapperen van de zwart/wit geblokte finishvlag bij de Indianapolis 500 is een van de dagdromen van Theo, een tuinslak met een voorliefde voor racen. Helaas is hij maar een gewone slak. Verveeld glibbert hij samen met zijn soortgenoten elke dag naar de tomatenplantage. In de moestuin van de mens scheiden ze de rijpe tomaten van de rotte varianten. En zo gaat Theo’s leven dag in dag uit voorbij. Zijn vrije tijd brengt hij door in de garage, waar hij letterlijk vastgezogen zit aan een oude TV met een racekanaal. Zijn grote held, Indy 500 coureur Guy Gagne, spreekt hem via de beeldbuis moed in om altijd je dromen te volgen. En dat is precies wat Theo gaat doen.

In gedachten verzonken verlaat hij ‘s avonds de tuin en kruipt richting snelweg. Door de rijwind opgepakt, wordt hij gelanceerd in een hele andere setting: een straatrace en zijn hart begint direct sneller te kloppen. Theo is op de motorkap van een van de uitdagers beland en zet zich schrap voor de krachtmeting tussen beide auto’s. Met een bulderend geweld wordt hij in de luchtinlaat gezogen en wordt ondergedompeld in Nitrous Oxide, een vloeistof die voor een enorme boost zorgt. En vanaf dat moment is alles veranderd. Het blauwe wondermiddel pompt door zijn lijf. Met een raar gevoel van binnen keert hij huiswaarts en als de aartsvijand van de slakkenfamilie op z’n driewieler op de oprit aan het spelen is, probeert hij voorzichtig zijn nieuwe superkracht uit. Met een felblauw remspoor als gevolg. Het kind op het trapfietsje gelooft zijn ogen niet.

Chet, de broer van Theo is niet erg onder de indruk van de transformatie en oppert dat hij gewoon weer aan het werk gaat. Maar dat staat niet op de agenda van de snelheidsduivel. Hij wil meedoen met de race der races: Indianapolis 500. Beide hebben niet in de gaten dat boven hun hoofd een paar kraaien zin hebben in escargots. Als Chet wordt gegrepen, gaat Theo met volle kracht achter hem aan en weet zijn broer te bevrijden uit de snavel van de kraai. Ze hebben wel een heel stuk afgelegd en zijn in een ander deel van de stad beland. Bij een vervallen winkelplein wel te verstaan. Onwennig kijken de broers elkaar aan en op dat moment wordt er een plastic beker over ze heen gezet. Ze zijn gevangen door Tito, een goedlachse tacorestaurant eigenaar. Hij heeft meerdere raceslakken en speciaal voor zijn glibberige sterren heeft hij een circuit gemaakt. De andere winkeliers van het pleintje kijken toe hoe Tito enthousiast de race aftelt. En daar gaan ze…met een slakkentempo. Deelnemers Whiplash, Smoove Move, Burn en Skid Mark zijn voorzien van side skirts, spoilers en neon verlichting, maar dit maakt ze geen meter sneller dan een gewone slak. Turbo kan het niet aanzien, geeft gas en trekt de tegels uit de straat. Tito weet niet wat hij ziet, want hij deelt samen met Turbo een grote liefde voor de Indy 500. Een idee is geboren, want hij wil dat Turbo gaat strijden tijdens de belangrijkste race van Amerika. Zijn broer Angelo is net als Chet niet dolenthousiast en wil het inschrijfgeld liever investeren in een nieuw fornuis voor het restaurant. Maar Tito luistert niet, pakt stiekem de taco bus en gaat samen met het slakkenteam op weg naar Speedway, Indiana.

Turbo is zielsgelukkig als hij het asfalt van de speedway eindelijk onder zijn buik voelt en dat biedt de perfecte mogelijkheid om zijn superkracht uit te testen. De snelheidsmeting blijft hangen op 220 mph en dat garandeert hem een plek in de race. Via de sociale media wordt hij een enorme hype en op de dag van de race zijn de tribunes afgeladen met publiek die het spektakel komen aanschouwen. Ook de winkeliers en Angelo zijn van de partij en juichen Turbo toe. Zijn grote held Gagne is zijn geduchte opponent. Iedereen neemt plaats op het circuit en de race gaat van start. Zal Turbo genoeg pk bezitten om als eerste over de finish te komen na 200 laps? Of komt de sportiviteit door zijn grote voorbeeld Guy in het gedrang?

Animatie is een genre wat zowel jong als oud aanspreekt. En dat weet ook regisseur David Soren, bekend als stemacteur van kaskrakers als ‘Madagascar’ en ‘Shark Tale’. Met nieuwkomer ‘Turbo’ probeert hij de pole position te veroveren, maar helaas eindigt deze kleurrijke familiefilm op de derde plaats. De karakters zijn met aandacht vormgegeven en door het dragen van de 3D bril kun je de rubberachtige textuur van de personages bijna voelen. Maar de articulatie van de monden ten opzichte van de stemmen zijn niet genoeg op elkaar afgestemd, wat soms erg storend is. Gelukkig is er gekozen voor gedegen cast met onder andere Ryan Reynolds (‘Green Lantern’), Snoop Dogg en Maya Rudolph (‘Bridesmaids’) en met hun inlevingsvermogen in de buikpotige wezens, voegen ze de broodnodige diepte toe aan deze generieke film van Dreamworks. Zo origineel als animatiefilms ‘Despicable Me’ of ‘Wall-E’ zijn, zo voorspelbaar is ‘Turbo’. Maar dat geeft eigenlijk niet, want geen enkel kind die deze feel-good film ziet zal zich hier aan storen. Zij zullen met open mond genieten van “turbo boosted” slak Theo en zijn met Nitro gevulde slakkenhuis. Je kunt ‘Turbo’ het best vergelijken met een onvervalst vermakelijk jongensboek.

Lisette van der Meij

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 9 oktober 2013
DVD- en blu-ray-release: 5 februari 2014