Turistas (2009)

Regie: Alicia Scherson | 104 minuten | drama | Acteurs: Aline Küppenheim, Diego Noguera, Marcelo Alonso, Pablo Ausensi, Viviana Herrera, Sofía Géldrez, M. Helena Bernalies, Claudio Rodriguez, Tichi Lobos

Dit tragikomische en bijtijds gevoelige drama over de zoektocht van een vrouw naar definitieve levenskeuzes zal voor de een herkenbaar zijn en de ander weer vervelen. Maar regisseur Alicia Scherson toont met ‘Turistas’ in ieder geval op droogkomische wijze de even zorgeloze als treurige realiteit van het backpackersbestaan, waar iedereen om gezelschap verlegen zit – of je nu net door je partner verlaten bent, niet weet wat je seksuele geaardheid is of een beetje wilt badmintonnen uit verveling.

‘Turistas’ ontstijgt zichzelf verder alleen door de ingetogen, geconcentreerde vertolking van Aline Küppenheim, die een vrouw speelt met levenservaring maar geen levenslust. Die vindt ze – of het lijkt maar zo – in hetgeen door omstandigheden plots op haar pad komt. Lees: een backpackende weifelaar, een verlopen park ranger die ooit een beroemd zanger was en de Chileense natuur – eerder gedetailleerd dan groots in beeld gebracht. Scherson schetst en spelevaart eerst wat met komische elementen – ze voert nog een stel verveelde gothic tweelingzussen op die de camping runnen – om vervolgens te raken met een intiem moment tussen biochemicus Carla en ranger Orlando, en raakt dan haar eigen lijn weer kwijt door Carla en Ulrik de Noor te lang met elkaar op te laten trekken.

Ondanks het prettige tempo en de uitstekende Küppenheim gaat ‘Turistas’ net iets te lang door om te blijven hangen. Wat blijft in de herinnering is de zorgeloze besluiteloosheid van de personages, die elkaar niet gekozen hebben, niet willen blijven zien maar elkaar toch sleutels aanreiken, omdat ze van elkaar weten dat hun contact in essentie van voorbijgaande aard is; dat is de verdienste van ‘Turistas’.

Jan-Kees Verschuure