Turn! (2019)

Recensie Turn Cinemagazine Regie: Esther Pardijs | 56 minuten | documentaire

Stel je voor dat je kind al op zeer jonge leeftijd topsporter is. ​Hoe gaan je kind en jij om met de prestatiedruk, verwachtingen en teleurstellingen die erbij komen kijken?​ In hoeverre kies je voor je kind of juist voor jezelf? ​

Regisseur Esther Pardijs is moeder van zo’n kind en geeft met haar documentaire ‘Turn!’ een kijkje in hun wereld. ​We zien verschillende jongens wiens levens volledig in het teken staan van turnen. Belangrijker nog zijn de ouders die we volgen. ​Allemaal zitten ze met dezelfde onzekerheden en vragen. Doen we wel het juiste voor ons kind? De documentaire geeft die worsteling goed weer.​ Sommige momenten zijn tenenkrommend, zoals wanneer de zoon van Pardijs moet kiezen tussen trainen voor een wedstrijd of naar een kinderfeestje gaan.​ Of wanneer een van de jongens huilend aan het trainen is. Je vraagt je ten zeerste af of die kinderen nog wel echt kind kunnen zijn. ​Toch zie je dat de ouders uiteraard het allerbeste willen voor hun kind. De vraag is alleen wat het beste is.​

Er zitten een aantal zeer sterke karakters in de film, zoals de bikkelharde trainer waar de jongens voelbaar angst voor hebben. Hij spreekt duidelijke taal en je merkt dat voor hem het opvoedaspect minder meetelt. ​Het belangrijkste is dat de jongens de allerbeste turners worden.​ Zo is er ook nog een zeer fanatieke vader, die door het vuur gaat voor de sportcarrière van zijn zoontje. Hij is zelfs zo kritisch dat hij niet meer welkom is om te komen kijken tijdens de trainingen.

​Toch legt Pardijs soms iets teveel de nadruk op zichzelf.​ Bijvoorbeeld door de voice-over waarin ze teveel wil uitleggen terwijl de film al zo duidelijk is en die tegen het einde zelfs ietwat clichématig met uitspraken als: “Is een verliezer niet soms juist een winnaar?”

‘Turn!’ moet het vooral hebben van zijn verrassende onderwerp en zijn eerlijke, oprechte blik. Het is een wereld die weinig mensen kennen en die boeiend is om te ontdekken.​ Cinematografisch gezien is ‘Turn!’ minder spannend, maar wederom duidelijk en fris. ‘Turn!’ is zeer de moeite waard om te zien en is niet voor niks genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie beste korte documentaire.

Marieke de Vries

Waardering: 3.5