Turn It Loose (2009)

Regie: Alastair Siddons | 96 minuten | muziek, documentaire, sport | Acteurs: Ronnie Abaldonado, Hong10, Lilou, RoxRite, Taisuke

“Het voelt alsof ik de sleutel van het koninkrijk heb gekregen en nu op het kasteel moet passen,” vertelt de Senegaleze Ben’J, die meedoet aan het Wereldkampioenschap Breakdance in Soweto. Het is de vergelijking die hij trekt met de last die er op zijn schouders rust nu hij voor zijn land meedoet aan deze strijd der titanen en dus praktisch alle B-boys (breakdancers) in Senegal vertegenwoordigt. Ben’J is één van de zestien Breakdancers in de film ‘Turn It Loose’; een film die begint als een ware thriller, kunstige rustieke intermezzo’s bevat, maar uiteindelijk in theorie een documentaire blijft.

Regisseur Alastair Siddons volgt zes breakdancers uit verschillende landen en werelddelen op weg naar het wereldkampioenschap in de verlaten kerncentrale van Soweto. Siddons laat het gezicht van het podiumdier in de B-boys moeiteloos overvloeien in die van hun persoonlijke leven en brengt daarmee de breakdance, die begin jaren 70 in de achterbuurten van New York ontstond, in kaart als een levenswijze en hoger doel van de veelal kansarme hoofdpersonen. Zelden besteedt een regisseur zo veel aandacht aan de filmische kant van een documentaire waardoor het eindresultaat dus ook nog eens een lust voor het oog is. Kunstig zijn vooral de slow effecten in de overgang naar andere scènes die haast Matrix-achtig aandoen.

‘Turn It Loose’ neigt dus naar een speelfilm waardoor het zichzelf onderscheidt. Dat Siddons een respectabele kunstvorm in beeld brengt staat als een paal boven water. Menig kijker zal zich vergapen aan de acrobatische dansvorm die breakdance heet. Maar nog veel fascinerender is misschien wel de kracht die in (jonge) mensen kan ontstaan om iets te bereiken wanneer de sleutel tot de materiële wereld niet voor hen is weggelegd. De drive om zichzelf, de familie of zelfs het vaderland naar een hoger plan te tillen door die ene perfecte dans is ontroerend en dat brengt Siddons uitstekend over door de continue focus op het persoonlijke leven van de dansers. De cineast belicht daarmee een bijzondere vorm van rijkdom; het waar maken van dromen.

De documentaire ‘Turn It Loose’ omzeilt droge interviews in de geslaagde poging het verhaal van de hoofdpersonen te vertellen. In plaats daarvan wordt de kracht van beeld volledig benut en maakt de kijker het verhaal met gepaste afstand zelf mee. ‘Turn It Loose’ wordt niet belerend in de oren geknoopt, maar juist op het netvlies gebrand waardoor het zijn impact vergroot.

Tjeerd Kooistra