Turquaze (2010)

Regie: Kadir Balci | 90 minuten | drama | Acteurs: Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Altinkaya, Tilbe Saran

Aan het begin van ‘Turquaze’ krijgt Timur van zijn broer de opdracht om zich te settelen. De hint die daarop volgt kan niet duidelijker zijn: het moet met een moslima. Maar de jonge Turk heeft zo zijn eigen agenda. Hij verkeert namelijk al meer dan een jaar met de Vlaamse Sarah. Beide tortelduifjes verzwijgen de relatie voor hun families. Meteen wordt duidelijk dat er nog flink wat taboe heerst op de multiculturele samenleving. Regisseur Kadir Balci probeert met deze kleine film alvast de dingen te duiden.

Timur heeft lak aan cultuurverschillen. Zo meldt hij zich bij de plaatselijke fanfare om trompet te spelen. En wat klinkt er Vlaamser dan een muziekorkest? In ieder dorp is er wel één. Zijn broer Ediz stelt zich minder tolerant op. Hij prefereert zijn moedertaal te spreken en de andere cultuur bestaat alleen maar uit ongelovigen. Dat zijn gedrag behoorlijk hypocriet is, komen we later in de film te weten. Maar het spreekt voor zich dat deze twee verschillende opvattingen behoorlijk botsen.

De meest rake observatie uit de hele film zit in de scène wanneer Timur de ouders van Sarah ontmoet. Die allereerste blik van de moeder bezorgt niet alleen het hoofdpersonage koude rillingen. De rest van het gesprek is een typisch voorbeeld van benepen dorpsmentaliteit.  Het kan bijna niet anders dan dat Balci hier eigen ervaringen opdiept.

De grote verrassing van deze prent is de broer van de regisseur. Debutant Burak Balci wandelt door het verhaal alsof hij al jaren meedraait. Die degelijkheid vinden we terug in de rest van ‘Turquaze’. Het ziet er allemaal bijzonder verzorgd uit. Check vooral de beelden waarin Timur door Istanbul dwaalt. Een sterk staaltje van filmische poëzie. Alleen jammer dat  de prent niet hard genoeg doorbijt.
‘Turquaze’ belooft geen grote inzichten maar toch komt de boodschap aan.

Er is nog veel werk aan de winkel.

Jochem Geelen

‘Turquaze’ verschijnt dinsdag 27 november 2012 op DVD.