Tweesprong (2012)

Regie: Wouter Bouvijn | 28 minuten | korte film, drama | Acteurs: Mieke De Groote, Tom De Hoog, Joren Seldeslachts, Lynn Van Royen

Wie met zijn afstudeerfilm meteen genomineerd wordt voor de Student Academy Awards heeft heel wat in zijn mars. Als je dan, zoals Wouter Bouvijn, dan ook nog een bronzen medaille in de wacht sleept in de categorie Buitenlandse film lijkt het pad geëffend voor een mooie carrière. Bekende namen zoals Spike Lee en Jaco van Dormael gingen hem al voor. De prijs leverde Bouvijn 2000 dollar op. Een aangename verrassing voor de regisseur die het geld voor zijn filmproject moest bijeenschrapen. Wat ons betreft is die plek op het podium verdiend. Met ‘Tweesprong’ krijgt de kijker een erg volwassen en beheerste prent voor de kiezen. En dat is gezien het thema geen sinecure.

Wanneer Maxime na een verblijf in het buitenland huiswaarts keert, arriveert hij nog net op tijd om zijn vader te begroeten op diens sterfbed. Een ongeneeslijke ziekte heeft hem uiteindelijk klein gekregen. Bovendien blijkt dat de aandoening ook nog eens erfelijk is. Voor Maxime en zijn broer dringt een test zich op om uitsluitsel te brengen. De jongeman heeft hier duidelijk geen zin in. Wanneer hij ook nog eens kampt met vlinders in de buik worden de zaken gecompliceerd.

Films over ziekte durven al eens snel omslaan in regelrechte tearjerkers. Wouter Bouvijn mijdt echter vakkundig de meligheid. Zonder al te goedkope trucjes slaagt hij er toch in om ons bij het nekvel te grijpen. Met een uitgekiende regie en fijne accentjes wordt een zwaar thema verpakt. Ook mooi is dat er ruimte blijft voor hoop. Met Joris Seldeslachts beschikt hij ook nog eens over een overtuigende en imponerende hoofdacteur. Geloof ons, van dit koppel gaan we nog veel horen.

Jochem Geelen

‘Tweesprong’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).