Twilight (2005)

Regie: Christine Molloy, Joe Lawlor | 5 minuten | drama, korte film | Acteurs: Janet Wilson, Maurice Richardson, Thelma Stuart, June Wylie, Allan Flint

Het uit de korte filmverzameling ‘Civic Life’ van filmmakers Christine Molloy en Joe Lawlor afkomstige ‘Twilight’ is een film die een simpel inhoudelijk gegeven heeft, maar deze met spannende shots en timing een aardige uitwerking geeft. Daarbij is het een film die niet onnodig lang is en dus geen tijd heeft om zijn hand te verspelen. Een originele film toch weer, ondanks de al bekende methode van het filmen van het hele verhaal in één enkel shot.

Het zijn de dramatische spanning van de film en de vrijwel direct aanwezige aparte sfeer, die al vroeg goodwill bij de kijker kweken bij het zien van ‘Twilight’. Wanneer we een wat oudere vrouw ’s avonds op een pont op de Engelse rivier de Tyne zien staan, met achter haar een groep van vier leeftijdgenoten, weet de kijker niet wat er speelt, maar het is duidelijk dat er iets “mis” is, en dat dit geen simpel pleziertochtje is. De vrouw kijkt namelijk ietwat gespannen en bedrukt, en houdt haar omgeving goed in de gaten. Ook praat er niemand en is alleen het geronk van de pont hoorbaar, totdat de vrouw ineens aan de bestuurder vraagt om het vaartuig om te keren en stil te leggen.

Dan wordt het duidelijk, met alleen de gezichten van de vier vrienden in beeld, waar dit alles om te doen is, namelijk een belangrijke en dramatische mededeling waarvoor een speciaal moment en bijzondere plek heeft uitgezocht. De reacties van haar vrienden zijn interessant om naar te kijken – soms wellicht verrassend – evenals de beslissingen die de vrouwelijke hoofdpersoon neemt in deze film. Er wordt effectief spanning opgewekt, door de kijker lang te laten gissen naar wat er gaande is, en ook de shotkeuzes zorgen voor een boeiend perspectief op de dramatische onthullingen. Een strakke en degelijke film dus, deze ‘Twilight’.

Bart Rietvink

Waardering: 3

Speciale vertoning: IFFR 2007