Twilight (2008)

Recensie Twilight CinemagazineRegie: Catherine Hardwicke | 120 minuten | drama, avontuur, romantiek, fantasie | Acteurs: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Nikki Reed, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Cam Gigandet, Edi Gathegi, Rachelle Lefevre, Anna Kendrick, Christian Serratos, Michael Welch, Sarah Clarke, Justin Chon, Gil Birmingham, Solomon Trimble, Matt Bushell, José Zúñiga, Ned Bellamy, Gregory Tyree Boyce, Marissa Ghavami, Gavin Bristol, Sean McGrath, Alexander Mendeluk, Kenny New, Madison Riley, Robert Zorn, Hunter Jackson, Christopher McCafferty, Katie Powers

Bella Swan (Kristen Stewart) kan het prima vinden met haar moeder Renee (Sarah Clarke) en haar stiefvader Phil (Matt Bushell), dus als die twee willen rondreizen voor de carrière van Phil, besluit ze om het hen gemakkelijk te maken. Ze gaat bij haar vader Charlie (Billy Burke) wonen en verruilt zo het zonnige Phoenix in Arizona voor het regenachtige dorpje Forks waar ze niet meer is geweest sinds ze een klein meisje was. Het weerzien met haar vader en zijn vrienden is aangenaam. Ook haar entree op de nieuwe middelbare school verloopt beter dan verwacht en ze maakt al gauw vrienden.

Alles is oké, tot er een groepje meisjes en jongens de school binnenloopt. Het blijken de adoptief kinderen te zijn van Dr. Carlisle Cullen (Peter Facinelli). Het gezin is erg op zichzelf en, als Bella haar oog op de waanzinnig knappe Edward (Robert Pattinson) heeft laten vallen, krijgt ze de goedmoedige waarschuwing dat ze elke gedachte om iets met hem te beginnen maar beter meteen kan laten varen. Kans op succes is nihil. Bella’s vrienden krijgen gelijk, en hoe. Als Bella en Edward naast elkaar komen te zitten bij de biologieles is hij nog net niet openlijk onbeschoft tegen haar. Bovendien is ze er na de les getuige van hoe hij uit alle macht probeert om biologie voor een ander vak te ruilen, alles om maar niet naast Bella te hoeven zitten.

Bella is kwaad en gekwetst en wil Edward graag even laten weten hoe ze over hem denkt. Maar dan wordt ze bijna aangereden en is het uitgerekend Edward die haar redt door met zijn blote handen de auto tegen te houden waardoor ze anders tot pulp was geplet. Het vergt daarna nog enig denkwerk en research, maar dan begrijpt ze dat hij en zijn familie vampiers zijn. Ze weet dat ze bang voor hem moet zijn, maar ze is hevig verliefd. Voor Edward ligt het wat ingewikkelder. Ook hij is verliefd, maar de geur van Bella’s bloed is als een verslavende drug waaraan hij slechts met de grootst mogelijke inspanning weerstand kan bieden. En hij is daarin niet de enige.

In tegenstelling tot wat je op grond van de beschrijving zou verwachten, is ‘Twilight’ geen doorsnee adolescenten of vampierfilm tjokvol met goedkoop effectbejag en bloederigheid. Het is het smaakvol in beeld gebrachte verhaal over een onmogelijke liefde tussen een meisje en een vampier, weliswaar een ‘vegetarische’ vampier die alleen het bloed van dieren nuttigt, maar toch. De beelden zijn mooi gedempt, een beetje surrealistisch, en de make-up om de kinderen Cullen en hun ouders onwerkelijk mooi te laten wezen, is schitterend en heeft beslist het gewenste resultaat. Ook het scenario zit goed in elkaar. Op de juiste momenten gebeurt er iets spannends of grappigs en ook de verhaallijn is dik in orde.

Kristen Stewart speelt erg goed het meisje met het ondoorgrondelijke karakter. Edward is mede door Bella gefascineerd doordat hij van iedereen de gedachten kan lezen, behalve die van haar. Het is dan ook een slimme ingreep om een voice-over te gebruiken om de kijker wel getuige te laten zijn van wat erin haar omgaat, zodat je je met haar kunt identificeren. De aantrekkingskracht tussen de beide hoofdrolspelers is krachtig waardoor het idee van een onontkoombare liefde tussen hen goed na te voelen is. En daarbij zal Robert Pattinson als mooie jongen ongetwijfeld menig meisjeshart sneller laten kloppen en waarschijnlijk menig jongenshart ook.

‘Twilight’ is een smaakvolle film over de onmogelijke liefde tussen een meisje (beauty) en een vampier (beast) en hun dappere poging die onmogelijke liefde toch mogelijk te maken.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 december 2008