Twin Sisters – Tvillingsøstrene (2013)

Regie: Mona Friis Bertheussen | 58 minuten | documentaire

‘Twin Sisters’, een documentaire van de Noorse regisseur Mona Friss Bertheusen, won Publieksprijzen op het IDFA 2013 en het Göteborg International Film Festival 2014. Terecht is dit ontroerende en aangrijpende product toegevoegd aan het dvd-label IDFA’s Delicatessen, niet te missen meesterwerken, die de wereld om ons heen in een volstrekt ander licht plaatsen.

De Chinese tweelingzusjes Mia en Alexandra worden in 2003 als baby gevonden in een kartonnen doos. Ze komen in een weeshuis terecht en worden ter adoptie aangeboden. Dit is waar het verhaal begint. Een bizar verhaal, verteld vanuit het perspectief van hun nieuwe ouders. Bij toeval ontdekken deze ouders, Wenche en Sigmund uit het Noorse dorp Fresvik en Angela en Andy uit het grootsteedse Sacramento in Amerika, dat hun adoptiekinderen wel heel erg op elkaar lijken. Tijdens de overdracht in China stellen ze hier vragen over, maar bij de verantwoordelijken krijgen ze een ontkennend antwoord. Eenmaal thuis geeft een DNA-test duidelijkheid: Mia en Alexandra blijken wel degelijk tweelingzusjes.

We zien hoe de schattige meisjes volkomen verschillend opgroeien in een totaal verschillend decor. De één, Mia, leidt een luxe leventje in de grote stad Sacramento (sport, vioollessen, padvinders, duur speelgoed) en de ander, Alexandra, in een piepklein dorp (welgeteld 234 inwoners) in Noorwegen. Mia heeft een druk sociaal leven, ze wordt door haar ouders van hot naar haar gereden. Dit in groot contrast met Alexandra, die ergens woont waar bijna niets te beleven is. Fresvik heeft een kruidenier en een school, daar houdt het mee op. Toch blijken de beide meisjes vanaf het prilste begin in alles op elkaar te lijken, ondanks de taalbarrière en de verschillende omgeving/opvoeding.

Alexandra stelt al heel vroeg vragen over haar zusje. Ze zou graag willen (snik) dat Mia bij haar komt wonen. Als Alexandra zes jaar oud is, maakt ze voor het eerst de oversteek naar haar zus in het verre Amerika. In hun maniertjes en de ‘pure’ manier van elkaar voelen, blijkt de aangeboren verwantschap. Presentjes en brieven worden over en weer opgestuurd en op verjaardagen bellen ze elkaar. Twee jaar later volgt het tegenbezoek van Mia. De diepe verbintenis wordt door dit bezoek nog meer versterkt. Samen zwemmen, samen -zonder ouders (!)- lekker in de natuur fietsen en tutten aan elkaars haar. Wat hen typeert volgens de ouders is een extravert karakter en wilskracht. Na dit bezoek blijft de door een grote oceaan gescheiden tweeling wekelijks contact houden en ze vieren een Kerstmis samen.

Alexandra die laat weten dat zij en Mia ‘de beste zussen van de wereld zouden zijn, als ze maar bij elkaar zouden wonen.’ De ouders spreken van voorbestemming. Het heeft zo moeten zijn. Hoe het verder met de tweeling af zal lopen? Mona Friss Bertheusen heeft beloofd de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen. Tot aan die tijd blijft ‘my bonny over the ocean’ voor beide meisjes. Helaas. Wordt hopelijk vervolgd. Aan de adoptiefouders ligt het niet, maar je gunt deze meiden een eigen plek met zijn tweetjes.

Ruud Stift

‘Twin Sisters’ verschijnt dinsdag 6 mei 2014 op DVD.