Two Mothers (2013)

Regie: Anne Fontaine | 100 minuten | drama | Acteurs: Naomi Watts, Robin Wright, Ben Mendelsohn, Xavier Samuel, James Frecheville, Sophie Lowe, Gary Sweet, Jessica Tovey, Alyson Standen, Charlee Thomas, Scott Pirlo, Dane Eade

‘Two Mothers’ is gebaseerd op de novelle ‘The Grandmothers’ van de gelauwerde schrijfster Doris Lessing. De film vertelt het onconventionele verhaal van twee hartsvriendinnen, Lil (Naomi Watts) en Roz (Robin Wright). Lil en Roz zijn al vanaf hun vroege kinderjaren bevriend. ‘Two Mothers’ speelt zich af aan de Australische Oostkust, waar zij in een luxueuze, idyllisch gelegen, bijna paradijselijke standvilla’s wonen met fantastisch uitzicht over zee. Beiden hebben een vrijwel volwassen zoon Ian (Xavier Samuel) en Tom (James Frecheville), eveneens dikke vriendjes. Lil is weduwe, haar zoon Ian woont nog bij haar. Roz is getrouwd met Harold (Ben Mendelsohn) die een belangrijke functie aan de Universiteit van Sydney aanvaardt. Roz wil echter in haar paradijsje blijven wonen.

Ian begint te flirten met de moeder van zijn beste vriend. Roz is wel van hem gecharmeerd en voelt zich gestreeld door de aandacht van deze jonge Apollo. Zij valt als een blok voor hem. Haar zoon Tom is ongewild getuige van hun verhouding en besluit balorig wraak te nemen. Tom probeert het aan te leggen met Lil. Zij wijst hem aanvankelijk af, maar geeft haar verzet al snel op. Het (melo)drama is compleet, beide jongens hebben een liefdesrelatie met de moeder van de ander.

De jongens zelf worstelen totaal niet met de bijzondere situatie en ook de twee vrouwen komen in moreel opzicht niet veel verder dan te constateren dat zij wel een grens hebben overschreden. Dat gezegd zijnde gaan zij vrolijk verder. In ethisch opzicht zijn er aan alle kanten weinig belemmeringen te bespeuren. Het blijft echter niet bij een leuk spelletje. De beide relaties worden steeds meer gepassioneerd.

Complicaties nemen toe als Tom een baan in de stad krijgt en daar een nieuwe vriendin vindt, Mary (Jessica Tovey). Gekwetste eergevoelens, wraak, jaloezie en andere emoties krijgen de overhand. Als Lil het bedrog ontdekt willen beide vrouwen willen de relatie stopzetten. De verwikkelingen lopen nu echt uit de hand ….

Ziehier de ingrediënten voor een spannend stuk felrealistisch drama met een provocerend onderwerp. Het pakt echter uit volgens de klassieke kenmerken van een soap: herkenbare emoties met eenvoudige verhaallijnen. De uitvoering is niet volledig geslaagd te noemen en roept op een aantal momenten toch wel vraagtekens op. De dialogen zijn van tijd tot tijd wel recht toe recht aan met weinig pogingen tot nuances. Nadrukkelijk lange, soms smachtende blikken en verlangende gezichten zijn niet altijd subtiel verwerkt.

De locaties in Australië zijn daarentegen magnifiek, fraaie plaatjes geschoten in mooie warme kleuren, op het camerawerk is weinig aan te merken. Het spel van Naomi Watts en Robin Wright is professioneel, dit houdt de film recht overeind. Xavier Samuel en James Frecheville (Ian en Tom) blijven een beetje steken in het stereotype van de jonge en viriele dekhengst. Het totaal blijft uiteindelijk wat oppervlakkig met niet al te veel psychologische diepgang en de karakters komen niet tot een invulling. ‘Two Mothers’ is – ondanks het provocatieve thema – gewoon een luchtige zomeravondfilm waar op zich niets mis mee is. Met ‘Two Mothers‘ heeft regisseur Anne Fontaine (‘Mon pire cauchemar’, ‘Coco avant Chanel’) een film gemaakt die met name aantrekkelijk is voor de liefhebber van een vermakelijke, glamourvolle soap.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 mei 2013
DVD- en blu-ray-release: 10 september 2013